Astfel, city break-urile la Roma, Paris sau Bruxelles au fost inlocuite treptat, mai ales de romani, cu cele la Dublin, Berlin, Lisabona sau Stockholm. Castiga si orasele din tara noastra, precum Iasi, Cluj, Sibiu sau Timisoara.

Sarbatorile de iarna se petrec in famile, in Romania, dar numarul celor care vor un Revelion cu soare intr-un loc exotic e tot mai mare.

Marile capitale europene, pana acum preferate pentru cateva zile de vacanta, au fost evitate in favoarea unor orase mai mici. Despre aceasta tema s-a discutat si in cadrul Summitului Ministrilor de Turism de la Londra.

Anca Nedea, presedintele ANT: "Temele legate de securitate au avut in vedere nu numai amenintarile teroriste ci si schimbarile climatice care au determinat dezastre naturale din ce in ce mai frecvente si care toate au afectat destinatii sau branduri de destinatii turistice."

Circulatia generata de romania catre destinatia turcia a fost afectata si s-au inregistrat scaderi semnificative

Intr-adevar toate tarile afectate de atacuri teroriste sau calamitati naturale au pierdut multi turisti. Oamenii au renuntat la marile capitale europene.

Diana Dumitrescu, agent de turism: "In favoarea unor noi ca Berlin, Dublin , Lisabona, Stockholm, Belgrad. Preturile incep de la 199 de euro pentru Belgrad, 249 de euro pentru Berlin."

Astfel, orase care pana acum stateau in umbra destinatiilor turistice deja consacrate incep sa atraga din ce in ce mai multi vizitatori. Printre acestea se numara si cateva orase din tara noastra. Iasi, Timisoara, Cluj, Sibiu sau Suceava-sunt destinatii cautate mai ales in lunile noiembrie si decembrie pentru un city break. Pentru ca biletele sunt avantajoase, dar si pentru ca o noapte de cazare costa intre 40 si 90 de euro.

Alexandra Mateuta: Anul acesta am inregistrat o cerere de 30% pentru destinatiile din Romania. in general romanii obteza pt un city break 3 nopti 4 zile, dar din ce in ce mai multi ne intreaba de un pachet in zona maramuresului sau Bucovina pentru 9 zile.

Daca de Craciun si in weekend prefera sa petreaca in familie, de Revelion unii romani aleg destinatii cu plaja si temperaturi ridicate.

Alexandra Mateuta manager marketing agentie de turism: "Daca anii trecuti aveam foarte multe cereri pentru destinatii europene, acum din ce in ce mai multi romani se orienteaza spre destinatii exotice: Punta Cana, Muritius, Zanzibar, Republica Dominicana sau mai aproape de Romania merg in Iordania pentru plaja."

In Mexic sau Zanzibar pretul ajunge pana la 3.300 de euro, insa pentru 14 nopti de cazare. In Mauritius pentru 7 nopti romanii vor plati 2.500 de euro, iar daca vor un pachet ceva mai ieftin vor alege Sri Lanka sau Republica Dominicana, aici preturile coboara pana la 1600 de euro.

Toate aceste pachete includ transportul, cazarea, masa, un ghid turistic si bineinteles cina din noaptea de Revelion.