Tiriac crede in capacitatea Romaniei de a organiza un CE la fotbal

"Cu organizarea unor jocuri Olimpice trebuie sa mai asteptam putin. Din punctul meu de vedere cred ca este foarte usor sa co-organizezi un Campionat European la fotbal decat sa organizezi o Olimpiada. La fotbal cinci stadioane le faci in doi ani si chior. Dar Olimpiada nu acelasi lucru. E foarte complex. Ce faci cu infrastructura dupa Olimpiada? Pai Soci, dupa parerea mea, o sa devina dupa Olimpiada o statiune ca Albertville cu zece Cupe Mondiale organizate anual", a spus Ion Tiriac in cadrul dezbaterii "Sporturile Olimpice si Geopolitica Succesului" organizata de Institutul Aspen Romania, scrie Mediafax.

Fostul tenisman este de parere ca in momentul in care se doreste organizarea unui eveniment major in sport trebuie discutat atat cu partidele aflate la putere, cat si cu cele din opozitie. De asemenea, Tiriac considera ca Romania ar trebui sa investeasca 3-4 miliarde de euro in infrastructura pentru turismul de iarna din Muntii Carpati.

"Este inadmisibil sa gandesti ceva, un proiect de organizare a unui eveniment major, pentru mai mult de patru ani fara sa chemi la aceeasi masa si opozitia. Trebuie sa lamurim Guvernul ca trebuie niste bani investiti in turismul de iarna. Aici, pe o raza de o mie de kilometri, suntem cam singuri si sa adunam tot aici. Ce inseamna pentru o tara ca a noastra 3-4 miliarde de euro ca sa faci infrastructura de turism in Carpati? Absolut nimic. Trebuie insa sa avem insa putina cultura politica, sa ne dam seama ca nu suntem vesnici si nu costa nimic sa aduci la masa opozitia", a precizat omul de afaceri.

Prezent in 1964 la Jocurile Olimpice de iarna cu echipa nationala de hochei pe gheata a Romaniei, Ion Tiriac a explicat ca astazi sportul a devenit o industrie in care fara investitii nu poti obtine performante. "Am participat la Jocurile Olimpice de iarna pe vreme mea, adica in complet alt secol, era cu totul altceva. Poate atunci jocurile erau mai umane decat azi. Pe vremea mea erau 800 de sportivi si cativa ziaristi. Atunci se gaseau 20 de camioane sa aduca zapada din Germania in Austria, la Innsbruck, pentru ca nu prea era zapada. Atunci nu existau tunuri de zapada ca acum, cand sportul a devenit o adevarata industrie. Olimpiada de la Beijing se poate sa fi costat 100 de miliarde de dolari, dar e greu de spus exact. Nu se stie cat a costat armata care a asigurat paza, cum nu se stie cat va costa armata care va asigura securitatea la Soci. Oricum, multe miliarde. Insa rusii vor face totul foarte bine si foarte spectaculos", a afirmat fostul tenisman.

"Problemele din sportul romanesc sunt de cod portocaliu"

Ion Tiriac nu are sperante mari in ceea ce priveste rezultatele sportivilor romani la Jocurile Olimpice de la Soci: "Delegatia Romaniei la Soci este mica, dar sper sa facem o figura onorabila si daca nu, macar sa se calificam undeva decent. Unde nu da Dumnezeu sa ne intoarcem si noi acasa cu o medaliuta cu putin noroc. Insa pentru noi niciodata jocurile de iarna nu au reprezentat ce au reprezentat cele de vara. Traim cu speranta ca in viitor vom avea mai multe FOTE, adica mai multe partii, mai multe patinoare, mai multe trambuline. Dar aici e vorba si de buget, iar ministrul aici de fata nu cred ca poate face ceva pentru ca are acum un buget cat pentru doua saniute."

Prezent la dezbatere, ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, a declarat ca totusi sunt tari cu bugete alocate sportului mai mici decat al Romaniei si cu toate acestea obtin medalii la Jocurile Olimpice: "Problemele din sportul romanesc sunt, sa nu spunem de cod rosu, dar cred ca de cod portocaliu. Intr-adevar, bugetul este cea mai mare problema a sportului, insa se pot gasi solutii si fara buget. Sunt tari care reusesc sa ia medalii si cu bugete mai mici decat ale Romaniei si care fac performante fara a avea conditiile minime. Dar in sporturile olimpice Romania niciodata infrastructura, pana la FOTE Romania nu a avut un traseu de biatlon. Sunt pasi timizi, dar sunt pasi pe care i-am facut."

Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu, a declarat ca este optimist in ceea ce priveste sansele Romaniei de a castiga organizarea Jocurile Olimpice de iarna ale Tineretului din 2020. "In 2020 Romania candideaza pentru organizarea Festivalului Olimpic pentru Tineret pentru toata lumea, nu doar pentru Europa iar eu sunt optimist pentru ca dupa FOTE avem deja ceva construit la Brasov, nu mai suntem o destinatie exotica. Sper ca de acum inaite, politic vorbind, sa mearga in aceeasi directie", a mentionat Morariu.