Dupa patru zile in care au fost anulate 63.000 de zboruri, mai multe companii aeriene au efectuat duminica zboruri de testare la diferite altitudini, iar concluzia tuturor a fost ca nu exista niciun pericol.

Bazandu-se pe aceste concluzii, companiile aeriene au cerut autoritatilor sa reevalueze imediat restrictiile, considerandu-le excesive.

In acest context a intervenit anuntul UE privitor la reluarea a jumatate din zboruri.

Si totusi, meteorologii europeni avertizeaza ca vantul ramane imprevizibil deasupra Europei. Mai mult, vulcanul islandez care e la originea necazurilor continua sa erupa, ceea ce inseamna ca noi cantitati de cenusa sunt aruncate permanent in atmosfera.

Potrivit vulcanologilor, eruptia in sine este una minora. Daca vantul n-ar fi batut cu incapatanare dinspre Islanda spre continent si daca vulcanul n-ar fi fost acoperit de un ghetar milenar, situatia ar fi fost cu totul alta.

"In mod normal, vulcanii nu interactioneaza cu gheata sau zapada sau orice alta forma solida a apei. Insa atunci cand se intampla asta, apa intra in contact cu materii extrem de fierbinti, in jur de 1.000 de grade Celsius, ceea ce duce la vaporizarea imediata a ei, intensificand explozia", a declarat Dougal Jerram, vulcanolog, Universitatea Durham.

Detaliu demn de retinut, pentru ca Europa are si alti vulcani activi, unii in zone dens populate din Italia si Grecia, si multa lume s-a intrebat daca situatia din Islanda s-ar putea repeta. Etna, cel mai mare si mai activ dintre ei, arunca o data la cateva luni, cate o coloana de fum si cenusa, provocand inchiderea aeroportului Catania din Sicilia. Dar niciodata n-a provocat haosul de acum.

Intre timp, norul de cenusa a ajuns in Turcia, care si-a inchis partial spatiul aerian. Restrictii de trafic erau in vigoare duminica noapte in peste 30 de tari europene. Daca Austria urma sa isi redeschida spatiul aerian luni dimineata, Germania o va face dupa-amiaza, iar Marea Britanie abia in cursul noptii. In Franta, cele mai multe aeroporturi raman inchise pana marti dimineata.

AUSTRIA: Spatiul aerian a fost redeschis luni la ora 03.00 GMT (06.00 ora Romaniei), reluare partiala a traficului pe aeroporturi.

BELARUS: Circulatia avioanelor intre 7.000 si 11.000 de metri este restransa.

BELGIA: Spatiul aerian este inchis pana luni la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei), dar companiile belgiene si-ar putea retrimite in tara avioanele goale.

BULGARIA: Spatiul aerian este deschis partial pentru zboruri spre si dinspre sud si sud-est, in special din Grecia.

CEHIA: Spatiul aerian va fi redeschis pentru 48 de ore incepand cu ora 10.00 GMT (13.00, ora Romaniei).

DANEMARCA: Spatiul aerian este redeschis la altitudini de peste 11.000 de metri, incepand de luni la ora 08.00 GMT (11.00, ora Romaniei). Toate aeroporturile sunt inchise pana marti la ora 06.00 GMT (09.00, ora Romaniei).

ELVETIA: Survolarea teritoriului este autorizata la altitudini peste 6.400 de metri, dar interdictia de decolare si aterizare se mentine pana marti la ora 06.00 GMT (09.00, ora Romaniei).

FINLANDA: Aeroporturile Turku si Tampere au fost redeschise temporar luni intre orele 09.00 - 15.00 GMT (12.00 - 18.00, ora Romaniei), iar aeroportul Helsinki -Vantaa intre 12.00 GMT si 20.00 GMT (15.00-23.00 ora Romaniei).

FRANTA: Majoritatea aeroporturilor vor ramane inchise cel putin pana marti la ora 07.00 GMT (10.00, ora Romaniei). Aeroporturile din sud si sud-vest au fost redeschise duminica.

GERMANIA: Inchiderea spatiului aerian a fost prelungita pana marti, la ora 00.00 GMT (03.00, ora Romaniei).

IRLANDA: Spatiul aerian este inchis pana luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei).

ISLANDA: Aeroporturile raman deschise.

ITALIA: Spatiul aerian din nord este inchis pana marti la ora 06.00 GMT (09.00, ora Romaniei). El a fost redeschis pentru scurt timp luni, intre orele 05.00-07.00 GMT (08.00-10.00, orele Romaniei).

LITUANIA: Spatiul aerian a fost redeschis incepand de duminica.

MAREA BRITANIE: Inchiderea spatiului aerian este prelungita pana marti la ora 00.00 GMT (03.00, ora Romaniei).

NORVEGIA: Spatiul aerian a fost redeschis duminica seara aproape in totalitate, iar aeroporturile principale, inclusiv cel de la Oslo, au inceput sa isi reia activitatile. Norvegia a fost prima tara care a inceput sa isi inchida spatiul aerian miercuri.

OLANDA: Spatiul aerian este inchis cel putin pana luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei). Compania aeriana KLM a anuntat ca a permis decolarea, luni la ora 08.45 GMT (11.45 ora Romaniei), a unui zbor necomercial Amsterdam-Schiphol cu destinatia Paris-Charles-de-Gaulle, avand la bord doar pilotii.

POLONIA: Cele sase aeroporturi din centrul si nordul tarii, redeschise duminica la ora 14.00 GMT (17.00, ora Romaniei), au fost inchise din nou in noaptea de duminica spre luni. Survolarea teritoriului polonez ramane autorizata la o altitudine de peste 6.400 de metri.

ROMANIA: Spatiul aerian a fost redeschis pentru avioanele care survoleaza teritoriul, incepand de duminica, ora 09.00 GMT (12.00, ora Romaniei). Opt aeroporturi, printre care cele din Bucuresti, au fost deschise luni incepand cu ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei). Aeroporturile din Timisoara si Arad au fost redeschise luni, de la ora 06.00 GMT (09.00, ora Romaniei).

RUSIA: Spatiul aerian este deschis.

SERBIA/ MUNTENEGRU/ BOSNIA/ CROATIA: Spatiile aeriene al Serbiei, Muntenegrului si Croatiei au fost redeschise.

SLOVACIA: Spatiul aerian a fost redeschis partial luni, la ora 09.00 GMT (12.00 ora Romaniei). Redeschiderea a doua dintre cele trei aeroporturi; cel din Bratislava ramane inchis.

SLOVENIA: Spatiul aerian a fost redeschis provizoriu luni, incepand cu ora locala 04.00 GMT (07.00, ora Romaniei) si probabil pana la ora 12.00 GMT (15.00 ora Romaniei).

SPANIA: Toate aeroporturile erau deschise luni dimineata. Saptesprezece dintre ele, in nord si est, au fost inchise temporar duminica. Cel de la Madrid-Barajas nu a fost niciodata inchis. Guvernul a propus aeroporturile sale ca platforma pentru a permite pasagerilor blocati sa aterizeze pe continentul european si este pregatit sa faciliteze tranzitul a 70.000 de persoane spre Marea Britanie.

SUEDIA: Spatiul aerian a fost redeschis duminica, la nord de paralela 62 si la nord de Soderhamn, reprezentand spatiul aerian deasupra a peste jumatate din teritoriul tarii. Aeroportul Arlanda din Stockholm a fost redeschis luni, incepand cu ora 06.00 GMT (09.00, ora Romaniei), pentru zborurile de la nord si vest de capitala. Zborurile dinspre si spre Statele Unite au fost de asemenea reluate la Arlanda. Singurul mare aeroport suedez care ramane inchis este cel de la Malmo.

TURCIA: Spatiul aerian a fost redeschis luni, la ora 08.30 GMT (11.30 ora Romaniei), cu exceptia unei benzi inguste deasupra Marii Negre, in largul Zonguldak, dar fara consecinte asupra traficului.

UCRAINA: Spatiul aerian al Ucrainei este deschis de luni dimineata.

UNGARIA: Spatiul aerian a fost redeschis luni la ora 10.00 GMT (13.00, ora Romaniei).