Potrivit lui Marin Anton, compania Tarom a pierdut aproximativ trei milioane de euro in zilele in care nu a putut opera, inclusiv in ziua de luni. "Dar si companiile private au pierdut foarte mult", a adaugat secretarul de stat, citat de Mediafax.

El a explicat ca oricand exista riscul sa revina norul de cenusa vulcanica in spatiul aerian romanesc, dar ca, din datele detinute, sunt sase mari ca acesta sa ocoleasca Romania, deoarece vulcanul nu mai erupe puternic in acest moment.

La nivel european, Anton a spus ca sunt inchise inca aeroporturile din Munchen, Paris, Frankfurt, precum si cele din Danemarca.

Presedintia spaniola a Uniunii Europene a anuntat, de asemenea, redeschiderea progresiva si coordonata a traficului, intr-o anumita parte a spatiului aerian, incepand de marti, la ora 06.00 GMT (09.00, ora Romaniei).

Spatiul aerian britanic va fi redeschis progresiv incepand de marti dimineata. Franta va infiinta "coridoare aeriene" intre Paris si aeroporturile sale din sud si va redeschide treptat aeroporturile inchise.

Tarile nordice si mai multe state din Europa Centrala au inceput sa isi redeschida spatiul aerian inca de luni dupa-amaza.

Un nor de cenusa provocat de eruptia unui vulcan in Islanda a perturbat traficul aerian in Europa, determinand inchiderea spatiilor aeriene din mai multe state. Traficul aerian pe intreg teritoriul Romaniei a fost inchis sambata, de la ora 18.00.