În condiţiile în care unele state europene au decis să reintroducă restricţii pentru a evita un nou val de infecţii cu coronavirus, cei bogaţi au decis să abandoneze unele din locurile lor tradiţionale în care îşi ancorau mega iahturile.

Potrivit Bloomberg, cel puţin 63 de mega iahturi sunt în prezent în apropierea coastelor Turciei, cel mai mare număr înregistrat după 2017, comparativ cu 26 în aceiaşi perioadă a anului trecut. Aceasta este o veste bună pentru o ţară a cărei monedă a atins un minim istoric pe fondul ieşirilor de capitaluri străine.

Printre mega iahturile din Turcia este şi Pacific, aparţinând lui Leonid Mikhelson, al doilea cel mai bogat om din Rusia. Turcia este de mult timp o destinaţie favorită pentru turişti ruşi, potrivit Agerpres.

Croaţia şi Grecia atrag şi ele mega iahturi, numerele înregistrate de aceste ţări fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. În luna august în Croaţia găzduia 64 de mega iahturi, comparativ cu 45 în aceiaşi perioadă a anului trecut. Cele mai mari iahturi ancorate în Croaţia sunt Eclipse, al patrulea cel mai mare iaht din lume, aparţinând lui Roman Abramovich şi Ulysses, deţinut de cel mai bogat om din Noua Zeelandă, Graeme Hart.

În schimb, de cealaltă parte Mediteranei, Spania se confruntă cu o scădere fără precedent a numărului de mega iahturi, 26 de astfel de ambarcaţiuni plecând din largul coastelor sale începând din luna iulie. În prezent în Spania sunt 84 de mega iahturi, comparativ cu 108 în luna august a anului trecut.

Printre iahturile care au plecat recent din Spania este şi Azzam, superiahtul familiei regale din Emiratele Arabe Unite, care are o lungime de 180 de metri şi deţine recordul de cel mai mare iaht din lume.