Cei 23 de nemti au pornit in calatorie cu 14 rulote in care au absolut tot ce-i trebuie drumetului pretentios. Veselia lor este molipsitoare, si povestesc ca, pana sa poposeasca la mare, au strabatut Transilvania, s-au cinstit cu vinuri de Macin si au ajuns in Delta cu un hotel plutitor.

In epoca Internetului si a telefoanelor inteligente, acest turist tine sa le trimita copiilor sai din Germania cate o carte postala din fiecare loc minunat in care ajunge. Le va povesti si despre Constanta, cu speranta ca data viitoare va gasi Cazinoul de pe faleza si frumoasele cladiri din centrul vechi, renovate si puse in valoare.

Dupa plimbare, nemtii s-au retras la Navodari. Rulota unuia dintre german a costat 85.000 de euro. La 70 de ani, conduce o firma de reparatii camioane, care numara 45 de angajati. Desi recunoaste ca isi poate permite sa stea la hoteluri scumpe, prefera sa mearga in astfel de vacante in care nu depinde de nimeni. Asa a vazut Europa, Africa de Nord, Noua Zeelanda, Canada si Statele Unite. "Esti independent, poti sta unde vrei. Sunt un om de afaceri de succes si asa imi place sa-mi traiesc viata", spune el.

Un al neamt a lucrat toata viata ca electrician intr-o mare companie. Pensia de 2.000 de euro ii permite astazi sa strabata intreaga lume. Vecinul lui, de 71 de ani, a muncit la o firma de avocatura, iar acum calatoreste.

Excursia de trei saptamani in Romania ii costa pe germani 1.600 de euro. In pret sunt incluse camparile, ghidul, 12 cine, excursiile si cazarea in Delta.