Pasionat de calatorii, primarul Constantei, Radu Mazare, isi va petrece sarbatorile de Paste intr-un bungalou din Madagascar. Il vor insoti fratele, dar si mama, care abia asteapta sa se plimbe prin jungla si sa inoate in ocean. Si, chiar daca vor fi departe de tara, nu vor duce dorul preparatelor romanesti.

"Am avut niste discutii cu mama fiindca mi-a spus ca-si ia oua, friptura si cozonacul de aici. Domnule, termina cu prostiile. Cica fara astea nu plecam", povesteste Radu Mazare.

Excursia l-a costat pe Mazare mii de euro. Scump e transportul spune el pentru ca acolo plateste doar 25 de euro pe zi pentru cazare si masa de persoana. Si ne-a explicat de ce il insotesc mama si fratele sau.

In shimb, multi romani doar viseaza la o vacanta in Madagascar, dar nu-si permi sa ajunga in aceste locuri, asa ca se indreapta spre destinatiile mai apropiate si mai ieftine.

30.000 de turisti isi vor petrece Pastele in Bulgaria, spre exemplu, unde un sejur de trei zile poate fi incadrat intr-o 100 de euro de persoana.

Altii vor merge in Grecia, la complexul monahal Meteora, pe insula Corfu sau pe muntele Athos

"Pentru femei, se face croaziera in jurul muntelui, iar barbatii pot face chiar pastele pe muntele sfant”
, spune Cristian Pandel, managerul unei agentii de turism

O excursie de cinci zile pe insula Corfu porneste de la 200 de euro la un hotel de 4 stele. In suma este inclusa si masa pascala, cu preparate traditionale grecesti.

Iar cei care au ales Tara Sfanta au platit dublu fata de Grecia. Numarul credinciosilor care vor sa urmeze Drumul Crucii creste de la an la an.

"Tarifele sunt mai mari pentru perioada de Paste cu 20% fata de per. anterioare si ulterioare", explica un alt manager de agentie.

Si totusi, agentiile au vandut tot. "E foarte greu sa mai gasim acum un loc in Bulgaria, Grecia, Israel”, precizeaza Ciprian Enea, consultant in turism.

Cine nu s-a hotarat unde merge de Inviere, trebuie sa stie ca mai sunt locuri libere in Franta, Italia, Spania si Dubai.