Desi se astepta la un loc de munca intr-un hotel, atunci cand a ajuns din Romania, in urma cu doua luni, Valentina a aflat de la barbatul care a adus-o in Spania si pe care il considera iubitul ei, ca va munci pe marginea drumului, ca prostituata. Acesta a amenintat-o ca o va bate si ii va ucide copiii daca nu se va supune.

"Pentru mine, viata s-a terminat", a declarat ea, cu fata in lacrimi. "Nu voi uita niciodata ca am facut asa ceva", a adaugat femeia.

La Jonquera, situat la granita cu Franta, era odinioara un oras linistit unde soferii de camion se odihneau si unde francezii veneau sa cumpere obiecte de lut pictate de mana si produse din piele. In prezent insa, prostitutia este principala afacere aici, la fel ca si in restul Spaniei, unde este in general legala.

In timp ce restul economiei Spaniei se lupta cu criza, expertii sustin ca prostitutia cunoaste o mare dezvolare atat in orasele mici, cit si in cele mari. Politia a salvat recent o tanara romanca in varsta de 19 ani careia traficantii ii tatuasera pe incheietura mainii un cod de bare si suma pe care aceasta le-o datora: 2.500 de dolari.

In trecut, clientii erau barbati de varsta mijlocie, dar in prezent a crescut numarul tinerilor. "Tinerii obisnuiau sa mearga in discoteci", a declarat Francina Vila i Valls, consilier in Barcelona pentru femei si drepturi civile. "Dar acum merg in bordeluri. Este doar o alta forma de distractie pentru ei", a adaugat ea.

Potrivit raportului pe 2010 privind traficul de persoane al Departamentului american de Stat, intre 200.000 și 400.000 de femei lucreaza ca prostituate in Spania, 90 la suta dintre ele fiind victime ale traficantilor. Oficialii din cadrul politiei spaniole si militantii pentru drepturile omului sustin insa ca numarul victimelor este in crestere. Mii de femei sunt fortate sa munceasca, adeseori pe salarii si mai mici decat in trecut din cauza crizei economice, peste tot, de la cluburi mondene si apartamente private din complexe industriale pana la drumuri de tara.

Primarul din La Jonquera, Sonia Martínez Juli, spune ca orasul, cu o populatie de 3.000 de locuitori, are putine resurse pentru a ajuta aceste femei, in timp ce unii politicieni vor interzicerea prostitutiei in Spania

Autoritatile sustin ca femeile pot cere ajutor, dar ca majoritatea sunt reticente. Intr-o seara, Valentina, care vorbeste un amestec de spaniola cu romana, a declarat ca nu stie exact cui sa se adreseze. Ea a afirmat ca a fost deja la politia locala, dar ca i s-a spus ca trebuie sa mearga la politia regionala din Figueres, la aproximativ 24 de kilometri distanta.

Dupa cateva zile, Valentina nu a mai raspuns la telefon si nu a mai putut fi gasita in locul obisnuit, de pe sosea. Inspectorul Xavier Cortes Camacho, de la departamentul regional de combatere a traficului din Barcelona, a declarat ca ea a fost intr-adevar la politia din Figueres dar ca in ultimul minut a refuzat sa mearga intr-un adapost si a plecat pe cont propriu.