Dupa ce au vizitat Viena, Budapesta, Belgradul si Sofia, turistii de peste ocean sperau sa ii incante ceva si la Bucuresti. Prima lor zi aici a inceput cu stangul.

"Din pacate nu avem sansa sa vedem Muzeul National de Arta pentru ca azi este sarbatoare in Romania si nu e deschis. De aceea va asteptam data viitoare sa le vedeti pe toate", le comunica ghizii.

Conform contractului incheiat intre agentia straina si cea din Romania, turistii ar fi trebuit sa viziteze si cateva muzee din Capitalai. Cand au ajuns insa aici, surpriza: la noi e sarbatoarea Rusaliilor, asa ca totul e inchis.

Acesti turistii au platit mii de dolari in total pentru turul prin Europa. Probabil nu vor mai ajunge niciodata aici, dar nici nu le vor recomanda altora sa ne caute pe harta. "Este foarte trist pentru noi, sa venim de atat de departe si sa nu avem sansa se ne bucuram de tot ce ne puteti oferi", spune unul dintre vizitatori.

"Este enervant. Am fost invitati sa revenim, dar este cam scump, sunt aici acum si clar nu o sa mai fac o excursie sa vad muzeele", adauga un alt calator.

Nici macar patronii agentiilor care au inclus turul muzeelor in planul excursiei nu au fost anuntati ca nu ii va astepta nimeni. In timp ce Muzeul de Arta s-a rezumat la un simplu afis, la Muzeul Satului doi angajati dadeau vestea la poarta.

Asadar, muzeele au fost astazi inchise, asa ca varianta numarul doi a ramas Palatul Parlamentului. Nimeni nu a stiut ca in Bucuresti are loc un marator international. Asa ca turistii au fost nevoiti sa mearga pe jos de la hotel pana la Casa Poporului.

"A trebuit sa plecam pe jos cu oameni de 80 de ani si cu baston si astm. Si mai vrem turisti?",
se plange Ioana Savona, ghid turistic.

Multi au si renuntat la vizita. "Este un drum foarte lung. O comunicare mai buna intra politia, agentiile de turism, maraton ar fi de folos", afirma un turist.

"In New York sunt maratoane tot timpul dar nu inchid toata strada ca sa nu poti ajunga la Statuia Libertatii", adauga un american sosit la Bucuresti. O lectie de care ar trebui sa tinem cont daca vrem sa ii atragem pe straini la Capitala. In primele patru luni ale acestui an, doar 1,9 milioane de turisti ne-au trecut granita.