"Cei aproximativ 109.000 de turişti români care şi-au petrecut minivacanţe de Paşte şi 1 Mai în staţiuni din ţară au cheltuit aproximativ 59,9 de milioane de lei (peste 12,5 milioane de euro). În toate zonele turistice din România s-au vândut aproximativ 109.000 de locuri, în timp ce în străinătate au plecat pentru minivacanţa de Paşte şi 1 Mai peste 11.650 de turişti. Spre deosebire de anul trecut, când Paştele şi 1 Mai au fost sărbătorite la distanţă de 3 săptămâni, fiind înregistrate încasări din servicii turistice de aproximativ 3,7 milioane de euro pe zi, anul acesta sărbătorile au fost succesive, iar încasările au depăşit 12,5 milioane de euro, mai mult cu aproximativ 12,7 % faţă de anul trecut. Această creştere a fost datorată perioadei prelungite de aproximativ o săptămână de zile libere şi tarifelor similare cu cele de anul trecut", se menţionează într-un comunicat al FPTR.

În topul preferinţelor românilor s-au aflat în aceste zile staţiunile rurale, cu 42.000 de locuri vândute, urmate de staţiunile de pe litoral cu 29.000 de locuri vândute, de cele montane, cu 20.000 de locuri vândute şi de cele balneare, cu 17.000 de locuri vândute.

Şi anul acesta, pensiunile din zona rurală au reuşit să atragă aproximativ 42.000 de turişti, acelaşi număr ca şi anul trecut.

"Această stagnare este datorată în primul rând de vremii nefavorabile din această perioadă. Zona Bran-Moeciu, Bucovina şi Maramureş au fost cele mai căutate destinaţii rurale, unde s-au înregistrat tarife între 100 şi 300 lei/pers/noapte", precizează reprezentanţii FPTR.

Cele mai căutate staţiuni montane au fost cele de pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov, unde cazarea a costat între 100-500 lei/persoană/noapte. Majoritatea ofertelor la unităţile de cazare de 3 şi 4 stele au avut inclus micul dejun şi cina festivă de Paşte, pe lângă celelalte facilităţi: acces SPA, masă tradiţională şi programe artistice.

Pentru un sejur în staţiunile balneare cu piscine cu apă termală şi programe speciale de SPA, românii au cheltuit între 80-600 lei/persoană/noapte în funcţie de preferinţe şi de confort.
    
Destinaţia cea mai populară pentru aceasta minivacanţă a rămas litoralul românesc. Astfel, pe litoral au fost puse la dispoziţia turiştilor aproximativ 40.000 de locuri de cazare, din totalul de 121.222 de locuri clasificate de Ministerul Turismului.

Aproximativ 1.000 de persoane, turişti pasionaţi de pescuit şi dornici de inedit, au ales să petreacă minivacanţa de Paşte şi 1 Mai în Delta Dunării. Din punct de vedere al tarifelor, trei nopţi de cazare, la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, a costat în medie 600 lei/persoană.

În ceea ce priveşte turismul extern, românii au cheltuit peste 2,6 milioane euro, cele mai căutate destinaţii pentru petrecerea minivacanţei de Paşte şi 1 Mai fiind Bulgaria, urmată de Grecia, Ungaria şi Israel. La fel ca în anii trecuţi au fost români care şi-au îndreptat atenţia şi către destinaţiile exotice precum Bali, Thailanda sau chiar Brazilia. S-a menţinut trendul organizării pe cont propriu a vacanţelor, astfel numărul turiştilor romani care şi-au cumpărat servicii turistice folosind sisteme de rezervări online a fost creştere. Aceştia au rezervat în special bilete de avion şi cazări ieftine, renunţând la serviciile de masă specifice perioadei.