Numarul turistilor si cheltuielile lor au fost mai mari decat in 2013 - 1,71 milioane, respectiv 4,79 miliarde lei.

Si in 2014 principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania a fost reprezentat de afaceri, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (61,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 68% din total, se arata intr-un comunicat al INS.

Cel de-al doilea motiv a fost reprezentat de calatoriile in scop particular (38,7% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 32% din totalul cheltuielilor. Calatoriile in scop particuar includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (50,6%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 11,9%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 37,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea de imbracaminte si incaltaminte, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de bauturi si alimente (33,5%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 76,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania anul trecut, 44,5% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,8% si-au organizat singuri sejurul.