"Nu trebuie sa fim prea destepti ca sa ne dam seama ca produsul turistic contine si o parte de obiective precum muzeele care, daca lipsesc, intregul produs este compromis. De multi ani avem aceeasi problema cu aceste obiective, unde programul se incheie la ora 16:00, iar daca vine o sarbatoare precum Pastele sau Craciunul, se inchid de tot", a declarat pentru Mediafax Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, reprezentantul grupului german TUI in Romania. 

El spune ca atunci cand gasesc muzeele inchise, turistii straini fie fac reclamatii, fie scriu review-uri negative despre Romania pe diverse forumuri. 

"Si duminica, in ziua de Paste, si luni, atat Muzeul Satului, cat si Palatul Parlamentului, cele mai importante obiective turistice din Bucuresti, au fost inchise. Noi am avut in Bucuresti peste 600 de turisti germani in aceste zile, iar unii dintre ei ne-au trimis reclamatii in care se plangeau ca muzeele au fost inchise", a spus George Marginean, proprietarul agentiei Karpaten Turism, reprezentantul Neckermann in Romania. 

Alti turisti germani, austrieci sau francezi, care au vizitat Romania zilele trecute, au fost revoltati ca atat in Brasov si Sinaia, cat si in Bucuresti, cele mai multe obiective de interes "i-au asteptat" cu portile inchise si fara sa mentioneze pe pagina de internet ca de Paste obiectivul este inchis. 

"Eu si cu sotul meu am fost de Paste in Brasov si Bucuresti si a trebuit sa constatam surprinsi ca foarte multe dintre obiectivele turistice au fost inchise din Vinerea Mare pana in Lunea Pastilor. Exista oare vreun motiv pentru care la sfarsit de saptamana, cand unele orase sunt pline de turisti, obiective ca Palatul Parlamentului sau Castelul Peles sunt inchise? Noi calatorim foarte mult cu ocazia Pastelui, dar nicaieri nu am intalnit o asemenea situatie. Am intalnit foarte multi turisti care erau la randul lor foarte suparati ca foarte multe obiective nu puteau fi vizitate decat de afara. Credem ca acest lucru este daunator pentru turismul romanesc", a scris marti o turista germana intr-o adresa trimisa unei agentii romanesti. 

Majoritatea tarilor din Europa tin deschise muzeele de sarbatori.

Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agentiei Invitation Romania, specializata in incoming, afirma ca atunci cand obiectivele sunt inchise de sarbatori, pierderea este dubla: se pierd bani, de cateva ori mai multi decat intr-o zi obisnuita, dar se pierde si imagine. 

"O alta mare prostie este ca in timpul sezonului muzeele sunt deschise pana la ora 16:00, pe cand in alte tari programul este pana la ora 20:00 sau chiar mai tarziu. De Paste, Craciun si alte sarbatori, muzeele trebuie, de asemenea, sa fie deschise. De fiecare data, in aceasta perioada, turistii straini fac reclamatii, cer banii inapoi si spun ca nu mai vin data viitoare", a mai spus Fodoreanu. 

Turismul a avut anul trecut o contributie totala de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plaseaza Romania pe locul 154 in lume, din 184 de tari, in urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei si Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului (WTTC).  Cei 1,71 milioane de turistri straini care au vizitat anul trecut Romania, majoritatea in interes de afaceri, au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 mld.euro), cea mai mare pondere fiind detinuta de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Mai multe informatii pe www.mediafax.ro