Gerhard Skoff, presedintele Comisiei Turismului Dunarean, a spus ca 33% din pasagerii de croaziere fluviale din Europa calatoresc pe Dunare. In cifre, numarul acestora depaseste un milion de persoane.

Dintre acestia, doar 159.000 de turisti au ajuns si pe teritoriul Romaniei, fata de 155.000 anul trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica, citate de Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).

Skoff a aratat ca un turist aflat in croaziera cheltuieste aproximativ 160 de euro pe zi.

"Din aceasta suma, pe teritoriul Romaniei cheltuiesc cam 30-40 de euro pe zi, pe excursii optionale, mancare si suveniruri. Cum durata croazierei pe teritoriul tarii noastre este de 3-4 zile, putem spune ca un turist strain de croaziera cheltuieste in medie in Romania aproximativ 100 de euro", a declarat Gheorghe Marginean, proprietarul Karpaten Turism, agentie care se ocupa de serviciile pe teritoriul Romaniei pentru aproximativ 120.000 de turisti.

El a spus ca turistii cheltuiesc cel mai putin pe teritoriul Bulgariei, care sufera, ca si Romania, de lipsa investitiilor in agrement, iar cel mai mult in Ungaria (80 de euro pe zi) si Austria (100 de euro pe zi), tari in care este bine pus la punct si comertul cu suveniruri.

Cei mai multi turisti care ajung pe croaziere vin din Germania, Austria, SUA si Franta.

Reprezentantii autoritatilor din turism au afirmat ca turismul dunarean va beneficia de promovare externa si ca Dunarea va avea un brand propriu.