Locul 1 – Turnul Eiffel, Paris: 344 miliarde de lire sterline

Turnul Eiffel, un monument de anvergura in peisajul parizian, s-a dovedit in timp a fi nu doar impresionant, un obiectiv turistic care genereaza anual milioane de euro, ci si cel mai valoros simbol al unui stat european, scrie Daily Mail.

Inalt de 324 de metri, Eiffel este considerat cel mai valoros monument din Europa. Este estimat la 344 miliarde de lire sterline, potrivit unei cercetari recente a Camerei de Comert din provincia italiana Monza-Brianza. Studiul a fost realizat luand in considerare atat imaginea monumentului pe intregul continent, promovarea lui, cat si frumusetea cladirii, caracteristici necesare pentru evaluarea financiara a turnului.

Faimoasa constructie pariziana pe schelet de otel, finalizata in 1889, a fost conceput de Émile Nouguier, Maurice Koechlin si Stephen Sauvestre, angajati la Eiffel si Co. Ea urma sa serveasca drept arc de intrare la Expozitia Universala (1889), un targ mondial ce sarbatorea centenarul Revolutiei franceze. Gustave Eiffel, initial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare sustinator al sau si a cumparat brevetul.

300 de muncitori au muncit realizarea constructiei, unind peste 18.000 de piese de otel si folosind aproape doua milioane jumatate de nituri. Luand in considerare standardele de siguranta din acel moment, este remarcabil faptul ca un singur muncitor a murit la constructia turnului, in timpul instalarii lifturilor. Lifturile originale functionau cu ajutorul unui sistem hidraulice. Actualele lifturi sunt electrice.

Astazi, turnul poarta numele sau si este una dintre principalele destinatii turistice ale Parisului si ale lumii intregi. A devenit cel mai cautat obiectiv turistic din Europa. In 2011, peste 7,1 milioane de oameni l-au vizitat, noteaza cotidianul britanic.

De cand a fost inaugurat (123 de ani) a fost vizitat de peste 200 milioane de oameni. Eiffel este a 10-a constructie a lumii, dupa inaltime.

Mai mult, monumentul a protejat poporul francez la inceputul Primului Razboi Mondial, cand undele radio emise din turn erau folosite pentru a bruia comunicatiile germanilor, incetinindu-i pe acestia din urma sa avanseze spre Paris. Astfel, Eiffel a contibuit la victoria primei batalii din Marne.

Locul 2 – Colosseum, Roma: 72 miliarde de lire sterline

Pe locul doi in topul celor mai valoroase monumente din Europa se afla vestitul Colosseum din Roma, amfiteatrul gladiatorilor, vizitat anual de peste 4 milioane de turisti.

Locul 3 – Sagrada Familia, Barcelona: 71 miliarde de lire sterline

Bronzul ajunge la cunoscuta catedrala a arhitectului spaniol Antoni Gaudi, Sagrada Familia, din Barcelona. Aceasta este estimata la 71 miliarde de lire sterline.

Locul 4 – Domul din Milano: 65 miliarde de lire sterline

Pe locul patru se afla Domul din Milano, constructie estimata la 65 de miliarde de lire sterline. Catedrala gotica a fost construita in urma cu sase secole si este a patra catedrala din lume, dupa marime, precum si cea mai mare din Italia.

Locul 5 – Turnul Londrei: 8,3 miliarde de lire sterline

Cel mai valoros monument britanic, Turnul Londrei, este estimat la 56 miliarde de lire sterline.

Din top fac parte si alte obiective turistice, precum Muzeul Prado (Spania) si Stonehenge (UK).

Cunoscutul muzeu de arta spaniola Prado, din Madrid, valoreaza astazi 46 miliarde de lire sterline, fiind al saselea cel mai scump monument din Europa.

Stonehenge, monumentul preistoric localizat in Wiltshire este unul dintre cele mai faimoase locuri din lume. Ansamblul Stonehenge este evaluat la 8,3 miliarde de lire sterline, pozitiondandu-se pe locul al saptelea in clasamentul celor mai valoroase obiective de pe continent.

Top 7 cele mai scumpe monumente din Europa:

1. Tunul Eiffel, Paris- 344 miliarde de lire sterline

2. Colosseum, Roma- 72 miliarde de lire sterline

3. Catedrala Sagrada Familia, Barcelona- 71 miliarde de lire sterline

4. Domul din Milano - 65 miliarde de lire sterline

5. Turnul Londrei - 56 miliarde de lire sterline

6. Muzeul Prado, Madrid- 46 miliarde de lire sterline

7. Stonehenge, Wiltshire - 8.3 miliarde de lire sterline