"Speram ca Romania nu se afla in vizorul teroristilor, unul dintre motive fiind tocmai faptul ca numarul de turisti straini este redus in tara noastra", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), citat de Mediafax.

Un autobuz care transporta turisti israelieni a explodat miercuri dupa-amiaza pe aeroportul din Burgas, provocand moartea a cel putin sapte persoane si ranirea altor 32.

Oficialul FPTR apreciaza ca evenimentul din Bulgaria demonstreaza ca orice tara poate fi supusa unor atentate teroriste. "Este rau ca nu avem turisti straini si ni-i dorim, dar de data asta a fost bine, pentru ca la noi, teroristii nu ar fi avut pe cine sa atace", a continuat insa Raducan.

Proprietarul Eurolines, Dragos Anastasiu, care reprezinta in Romania interesele grupului TUI, crede ca orice eveniment de acest gen creaza o miscare in constiinta turistilor straini, mai ales a israelienilor.

"O prima posibilitate este ca ei sa restranga plecarile in strainatate. Noi avem maxim 20.000 de turisti israelieni in toata tara, tot anul, deci nu pierdem foarte mult. Cifrele noastre sunt prea mici ca sa conteze. Problema este ca cei din strainatate spun ca Romania si Bulgaria sunt cam tot pe acolo, deci nu putem profita de evenimentul din Bulgaria. Noi si bulgarii suntem bagati in aceeasi oala", a spus Anastasiu.

El a afirmat ca imaginea Romaniei este atat de proasta in strainatate incat litoralul romanesc nu poate fi considerat alternativa pentru strainii care renunta sa plece in Bulgaria.

Raducan de la FPTR crede ca romanii vor continua sa mearga pe litoralul bulgaresc, pentru ca nu se considera vizati direct de terorism si vad inca Bulgaria o tara sigura.

"Nu putem estima efectele asupra fluxului de turisti din Romania. Autocarul cu atentatul a fost la aeroport, iar romanii nu merg cu avionul in Bulgaria", a spus Sorin Vaduvoiu, directorul agentiei de turism Perfect Tours. El si-a exprimat indoiala ca atentatul din Bulgaria va fi un motiv pentru turistii straini sa aleaga Romania.

Bulgaria a devenit in ultimii ani destinatia preferata de calatorii a turistilor romani, atrasi in special de litoralul Marii Negre. Mai nou, si preturile accesibile din statiunile montane bulgaresti, dar si calitatea serviciilor incep sa atraga romani.

Desi au mers anul trecut in tara vecina 1,49 milioane de romani, doar 336.000 au stat doua sau mai multe nopti, restul petrecand o singura noapte. Acestia din urma sunt, in majoritatea cazurilor, fie ajunsi cu mici afaceri in Bulgaria, fie in tranzit spre Grecia sau alta destinatie.

Bulgaria a mai fost vizitata anul trecut si de aproape 860.000 de turci, 837.000 de germani, 470.000 de rusi, 307.000 de englezi, 290.000 de polonezi si 182.000 de francezi. In 2010 au fost in Bulgaria 1,44 milioane de romani.

In total, Bulgaria a primit anul trecut 8,7 milioane de turisti straini, fata de 8,37 milioane in 2010. Cu o rata de 14,7% a nerezidentilor in totalul turistilor (hoteluri, moteluri si pensiuni), Romania ocupa detasat ultimul loc in Europa.

Statistica romaneasca arata ca anul trecut Romania a avut sapte milioane de turisti (sosiri numai in hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) romani, si 21,6% (1,5 milioane) turisti straini, ponderi apropiate de cele din anul 2010.

Pe litoral, situatia este si mai dramatica, pentru ca turistii straini sunt atat de putini incat nu figureaza nici macar in statistici. Cu toate acestea, ANAT estimeaza, sau mai mult spera, la circa 25.000 de turisti din alte tari pe litoral.