"Anul acesta am reusit sa obtinem o extindere a unei hotarari de guvern si cine investeste in turism minim 5 milioane de euro primeste jumatate de la stat. Suma este mare, este o schema de ajutor care se adreseaza investitiilor mari", a spus Udrea.

Ea le-a propus turoperatorilor prezenti la forum sa organizeze o intalnire cu "cateva banci" si sa gaseasca o modalitate prin care sa poata obtine sprijinul acestora pentru anumite credite prefentiale pentru cei care fac investitii in turism.

Presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovala, prezent la forum, a declarat ca hotelierii au o mare problema pentru ca bancile nu au produse turistice.

"Simtim nevoia unor programe, cum e creditul agricol, de exemplu", a spus el.

In cadrul forumului, ministrul a declarat ca vrea sa treaca plajele in administrarea hotelierilor

"In noua lege (proiectul de lege a turismului, n.r.) se stabileste ca o parte din plaja sa ajunga la hotelieri si 20% din toata plaja din Mamaia poate sa ramana la autoritati locale pentru agrement. Unde ne blocam? Plajele sunt in administrarea DADL (n.r. – Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral). Ne incurca faptul ca administrator acum este DADL-ul. Plajele turistice trebuie sa fie la hotelieri", a spus Udrea.

Ea a adaugat ca MDRT va incerca sa "curete" plajele, cu ajutorul Legii Exproprierilor.

"Exista proprietari privati pe suprafete de plaja, lucru posibil printr-un abuz al autoritatilor locale. Tot ce poti sa faci este sa-i expropriezi pe aceia. Sigur ca nu o sa le platesc contravaloarea lucrarilor celor care-si permit astazi sa construiasca, in ciuda a ceea ce am stabilit", a mai spus Udrea.

Aceasta solutie este sustinuta de asociatiile de hotelieri care considera ca astfel se va rezolva si problema eveziunii fiscale.

Asociatia Patronala Mamaia, care reprezinta interesele hotelierilor din statiune, sustine ca evaziunea pe litoral ar trebui cautata "in zona de terase si plaje", nu la unitatile de cazare.

"99% dintre hotelierii de pe litoral nu fac cazari la negru. Sa cautam evaziunea in zona de terase si plaje. De aceea insist ca plajele sa treaca in administrarea hotelierilor", a declarat, sambata, la Forumul Naţional de Turism de la Mamaia, presedintele asociatiei, Nicolae Bucovala.

El crede, de asemenea, ca statiunile de pe litoral ar trebui deschise etapizat si da exemplu Costinestiul, o statiune pentru tineri care nu ar trebui deschisa la 1 mai, pentru ca elevii si studentii intra in vacanta abia in iunie.

Bucovala a mai spus ca profiturile hotelierilor nu ajung sa acopere activitatile curente, precum igienizarea hotelurilor si plata angajatilor.

De asemenea, Elena Udrea vrea sa nationalizeze hotelurile nefolosite in scop turistic si in care nu s-a investit.

"Ar trebui sa se nationalizeze structurile care se afla in proprietatea unora, care le-au cumparat pe nimic si nu le folosesc in scop turistic", a spus ea.

Udrea a afirmat ca prin expropriere cei care detin imobilele le-ar ceda statului la pretul pietei, in conditiile in care n-ar fi reusit sa le vanda unor investitori privati, din cauza crizei.

"Spun asta pentru ca ministerul detine hoteluri pe care de trei ori am incercat sa le vindem si nu am reusit", a mai spus ea.