"Anul acesta s-a stabilit deja un nou record de vizite în zona de excludere", de aproximativ 30 de kilometri în jurul centralei, a informat Agenţia care administrează zona de excludere pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

În opt luni, 74.671 de turişti au vizitat zona dezastrului şi doar în luna august s-au înregistrat un număr de 14.416 de vizitatori, de cinci ori mai mult decât la începutul anului.

Între ianuarie şi februarie aproape 3.000 de persoane au vizitat locul dezastrului, dar începând din martie "numărul turiştilor a crescut repede", altfel spus înainte ca serialul HBO 'Chernobyl' despre accidentul nuclear să fie difuzat şi să aibă un mare succes.

Miniserialul a contribuit, totuşi, la atragerea atenţiei spre Cernobâl, potrivit autorităţilor ucrainene.

Agenţia a aprobat 21 de rute pentru turişti în zona de excludere: 13 rute terestre, cinci acvatice şi trei zone aeriene.

În general, fluxul de turişti în zonă a crescut considerabil în ultimii ani, potrivit Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale din Ucraina a crescut de zece ori. Numărul lor a crescut de la 8.000 în 2015 la 70.000 în următorii patru ani.

Potrivit aceleiaşi surse, jumătate dintre vizitatori sunt turişti străini, atraşi de amploarea catastrofei şi de legenda "oraşului-fantomă Pripiat".

Potrivit evaluărilor oficiale, explozia care s-a produs în dimineaţa zilei de 26 aprilie 1986 a împrăştiat 200 de tone de radioactivitate de peste 50 de milioane de currie, echivalentul a 500 de bombe atomice de la Hiroshima.