In fiecare an apar cifre diferite, mai mult sau mai putin veridice, privind numarul de turisti pe litoralul romanesc. Datele sunt vehiculate de diverse organizatii, incepand cu Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), care citeaza Politia Romana, pana la fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon

Pornind de la declaratiile care anunta in mod regulat numarul de turisti de pe litoral citand "sursele oficiale", Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a facut un studiu privind numarul real de locuri de cazare aflate pe tarmul Marii Negre

In ultimul raport al Institutului National de Statistica pentru 2011, anul trecut a fost centralizat un numar 80.690 de locuri de cazare pe litoral, excluzand orasul Constanta. 

Din datele oficiale de pe site-ul MDRT, actualizate la data de 22 iunie 2012, numarul de unitati clasificate in care se regasesc hoteluri, pensiuni, vile, cabane, campinguri, bungalow-uri, hosteluri, apartamente in regim hotelier, popasuri turistice, este de 954 unitati, totalizand 41.286 spatii de cazare, care cumuleaza 88.235 locuri, ceea ce reprezinta o medie de doua locuri in camera. Acestora li se adauga si structurile din orasul Constanta, unde sunt 78 de structuri de cazare cu 2.067 de spatii, totalizand 4.491 de locuri de cazare. 

"Daca este sa privim lucrurile exact cum sunt publicate pe site-ul oficial al MDRT, pana in anul 2011 au fost clasificate 1.029 de stucturi de cazare, FPTR identificandu-le pe cele din anul curent 2012 inregistrate ca fiind in numar de trei (pana la data de 22.06.2012), ele fiind localizate in Schitu, Eforie Nord si 2 Mai. Am constatat ca nu exista concordanta intre cifrele oficiale, raportandu-ne la finele anului 2011, cand au existat, conform MDRT, un total de 88.178 locuri de cazare. Si atunci diferenta de 7.488 locuri de cazare ( 88.178-80.690) de ce nu a fost identificata in statistica oficiala?", afirma Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR. 

El crede ca ar trebui sa existe o concordanta a datelor dupa care ar trebui sa se ghideze toti turoperatorii. 

"Lasam astfel loc speculantilor, motiv pentru care portalurile de rezervari online sunt aproape neincapatoare pentru cei care isi etaleaza vilele, pensiunile si camerele de inchiriat la negru, sfidand legile si autoritatile competente. Estimam ca exista cateva sute de vile de pe litoral care cazeaza turisti la negru, iar alte cateva mii de persoane particulare stau si flutura cheile la intrarile in statiuni, acostand potentialii clienti chiar din momentul in care coboara din tren sau din alte mijloace de transport", a mai spus oficialul FPTR. 

Gasiti intreg articolul pe www.mediafax.ro