Bucuresti-Budapesta

Drumul pana la Budapesta are aproximativ 820 de km, adica in jur de 11 ore de condus. Este un drum anevoios. Am luat in considerare o excursie pentru patru persoane, o familie cu doi copii sau doua cupluri. Benzina si taxele de drum va costa aproximativ 90 de euro. Daca impartim suma la cei patru excursionisti, costrile sunt de 22,75 de euro/persoana.

Va puteti face calculele singuri pe www.viamichelin.com

Odata ajunsi in Budapesta, cea mai avantajoasa cazare din punct de vedere al preturilor o gasiti la unitatile de tip hostel. Site-urile www.hostelworld.com sau www.hostels.com va pot ajuta sa va rezervati camere din timp. Fiind vorba de patru persoane, puteti foarte bine sa optati pentru o camera cu 4 patruri. Pretul de persoana pentru o astfel de camera pe noapte este de 9.75 de euro. Adica, pentru 3 nopti de cazare veti achita fiecare cate 29.25 de euro.

Totalul excursiei ajunge astfel la 52 de euro/persoana. Pentru cele patru zile parcurse pana acum vom aloca 15 euro/persoana, cheltuiala cu mancarea/zi. Ajungem astfel la 112 euro/persoana.

Budapesta-Bratislava

Continuam drumul si ajungem in nord de Ungaria, adica in capitala Slovaciei, Bratislava. Totalul de kilometri pe care-l aveti de parcurs este de circa 200 km, adica, in bani, cam 33 de euro, cu tot cu taxe. Raportat la fiecare om, suma devine 8,2 euro/persoana.

Cat despre cazare, fata de Budapesta, hostelurile de aici sunt ceva mai piperate ca pret, insa ne incadram cu success in bugetul alocat. Pentru 3 nopti de cazare, intr-o camera de 4 persoane, veti fi nevoiti sa platiti cam 48 de euro/persoana.

Tragem linie si adunam. Pana acum excursia a ajuns la circa 213 euro/fiecare, incluzand si mancarea. (pe tot parcursul excursiei am alocat 15 euro/zi/persoana pentru mancare)

Bratislava-Praga

Mergem mai departe si poposim in frumosul oras Praga. Drumul pana aici are cam 340 de km, in euro insemnand vreo 45 de euro, adica in jur de 11 euro/fiecare.

Am reusit sa gasim printre oferta de hosteluri ale Pragai, acelasi pret ca si in Bratislava, adica 16 euro/noapte/persoana. Calculul final pentru cazarea in capitala Cehiei inseamna alti 48 de euro/persoana.

Si am ajuns astfel la un cumul de 317 euro/persoana, cazarea cu drum si mancare.

Pentru vizitarea obiectivelor turistice am alocat 100 de euro/persoana, deci totalul excursiei este de 417 euro/fiecare.

La intoarcerea acasa, va puteti opri in Ungaria pentru o noapte, iar drumul Praga-Budapesta va costa
circa 17 euro/persoana, fiind vorba de 500 de km de mers cu masina. Pentru ca la drumul de revenire in tara nu veti sta decat o noapte in capitala Ungariei, cazarea la hostel este mai complicata, aceste tipuri de unitati avand o politica de cazare de minimum 3 nopti. Cu toate acestea pe www.booking.com sau pe www.hotels.com veti reusi sa gasiti cazare la hotelurile de 2 stele si la 20 de euro/noapte/persoana.

Drumul Budapesta-Bucuresti l-am mai calculat o data si este 22,75 de euro/persoana.

Ultimele calcule le adaugam sumei de 417 euro, tragem linie si avem un pret final al vacantei de 476,5 euro/persoana, pentru 11 zile de concediu si 3 capitale europene vizitate.