Potrivit unui studiu realizat de IRI Travel, principalul touroperator pe destinaţia Bulgaria, despre serviciile all inclusive pe care le oferă hotelierii din România, Bulgaria, Turcia şi Grecia, tariful minim cerut în Mamaia este la același nivel ca cel din Turcia, în care este inclus şi avionul, şi aproape dublu faţă de Bulgaria, la Nisipurile de Aur, unde tariful este de 48 de euro.

Alături de cele peste 1.000 de agenţii partenere, consultanţii în turism IRI Travel au adunat informaţii despre tipurile de mâncăruri şi costurile medii pentru serviciile pe care hotelierii din aceste patru ţări le oferă în funcţie de numărul de stele.

"Pentru un hotel de cinci stele tariful mimim de persoană pe noapte este de 380 de lei (aproximativ 80 euro) în staţiunea Mamaia, în timp ce într-una mai de la sudul litoralului românesc, precum Saturn, acest tarif scade la 290 de lei (60 euro) de persoană pe noapte", arată compania, într-un comunicat.

La un hotel de patru stele din România, tariful mediu este de 275 de lei (57 euro) pe noapte pentru o persoană, în timp ce în Eforie Nord, costurile pe noapte ajung la 240 de lei (50 euro).

"La trei stele, contrar trendului ştiut de români în ultimii zece ani, hotelurile din Eforie Nord sunt ceva mai scumpe decât cele din Mamaia", mai arată compania.

Astfel că, dacă în Eforie Nord preţul serviciilor all inclusive este de 250 de lei (52 euro) pe noapte/persoană, în Mamaia, acestea sunt cu 35-40 de lei mai mici ajungând la 215 lei (42-43 euro), în medie.

„Faţă de Bulgaria, ţara noastră nu se poate lăuda cu atât de multe hoteluri specializate pe serviciile all inclusive, astfel că, pentru noi, acest tip de regim este unul încă în fază incipientă. Din acest motiv, veţi vedea nişte diferenţe destul de mari între România şi Bulgaria, mai ales la hotelurile de 4 şi de 5 stele. Dacă la ei hotelurile cu All Inclusive sunt de ordinul sutelor, în România acestea de abia dacă au ajuns la câteva zeci. În plus, la vecinii de la sud, marile lanţuri hoteliere şi-au dezvoltat propriile concepte de all inclusive. Aşa că, veţi întâlni all inclusive premium, ultra all inclusive, all inclusive gold care nu sunt prea mult diferite între ele, dar vin cu servicii superioare celor de all inclusive cu care sunt obişnuiţi turiştii. De asemenea, bulgarii şi turcii au şi conceptul de all inclusive light, unde ai aceleaşi servicii ca la un all inclusive obişnuit, dar acesta este limitat doar la orele meselor”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.  

În ceea ce priveşte Bulgaria, în staţiunea Nisipurile de Aur, un all inclusive la cinci stele costă aproximativ 48 de euro de persoană/ noapte şi ai parte, într-o săptămână, de trei nopţi cu mâncare tematică precum cea bulgărească, mediteraneană sau franţuzească.

Pe de altă parte, în staţiunea Sunny Beach, la cinci stele, oferta include mic dejun continental, show de gătit şi şampanie, de la primele ore ale zilei. Mai mult, servirea de băuturi alcoolice la barul hotelului nu se încheie la 23.00, ci este non-stop.

"De asemenea, dacă hotelul are restaurant pe plajă, acolo veţi avea parte de o cină în stil mediteranean. Toate acestea ajung să coste 42 de euro de persoană/ noapte", adaugă touroperatorul.

În schimb, la patru stele, mai toate hotelurile care oferă servicii all inclusive oferă turiştilor două şezlonguri şi o umbrelă gratuit pe plajă.

În Albena, un all inclusive costă undeva la 30 de euro pe noapte de persoană, iar serviciile sunt cele standard pentru fiecare ţară, adică băuturile locale sunt gratuite până la orele 23.00, iar mâncare, gustări şi deserturi în locaţiile hotelului.

La Nisipurile de Aur, turiştii au parte de seri tematice asemeni celor oferite de hotelurile de cinci stele: seară bulgărească, seară cu peşte şi fructe de mare, grătar, seară specială. Dar aşa ceva există la mai toate hotelurile de patru stele, doar tematica diferind. Aici, costurile sunt, în medie, de 29 de euro de persoană/ noapte.

„Unele hoteluri de 4 şi de 5 stele îşi mai recuperează din cheltuielile cu mâncarea, vânzând resturile de peste zi, fermelor din jurul staţiunilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care îşi permit să ofere servicii calitative la preţuri mai mici. În plus, hotelierii bulgari lucrează direct cu hipermarketurile din zona lor pentru produsele pe care le pun pe masă turiştilor”, a mai spus Lucian Bădîrcea.

La 3 stele, conceptul de all inclusive are pornire de la 22 de euro / noapte / persoană în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur. Diferenţa între 3 şi 4 stele pe acest concept constă în faptul că produsele nu se servesc în toate locaţiile disponibile ale hotelului, precum pool bar sau beach bar, iar mesele nu sunt atât de diversificate şi pe tematici.

Pe destinaţia Turcia, preţurile sunt sensibil mai mari pentru că aici este inclus şi transportul cu avionul fiind vorba de charter şi de transfer de la aeroport la hotel şi înapoi.

Astfel că, la un hotel de 5 stele în Antalya, veţi plăti 75 de euro de persoană/ noapte. În servicii sunt incluse, spre deosebire de Bulgaria sau România, şi un mic dejun târziu sau cină târzie, posibilitatea unei cine gratuite în restaurantele a la carte, iar diversificarea felurilor de mâncare dar şi calitatea acestora sunt mult mai bune. Mai mult, şi ora de servire a băuturilor gratuite este ceva mai înaintată: până la orele 24.00, faţă de România sau Bulgaria, unde gratuitatea se încheie la orele 23.00. De asemenea, ora până la care se servesc băuturile la pool bar este de 18.00, nu 17.00, cum este în restul ţărilor.

Pentru ultra all inclusive în Turcia, trebuie să ţineţi cont de faptul că aici, ca şi în Bulgaria, acest lucru înseamnă că sunt gratuite băuturile de import, iar în unele cazuri, acestea sunt oferite non-stop. În plus, unele pool baruri sunt deschise pînă la orele 24.00, iar unele hoteluri oferă gratuit şi posibilitatea de a petrece timp într-o cafenea cu narghilea. Preţul pentru toate aceste servicii porneşte de la 80 de euro/ noapte/ persoană.

La 4 stele în Antalya, serviciile all inclusive costă minim 60 de euro, iar unele hoteluri pun la bătaie şi saună sau baie turcească gratuit sau posibilitatea de a vă bucura de o supă de noapte între orele 23.00 şi 24.00.

Şi dacă în unele hoteluri bulgăreşti de 4 sau de 5 stele turiştii pot găsi snack baruri unde să deguste după amiaza burgeri, sandwich-uri, produse de patiserie sau îngheţată, în cele turceşti, aceştia se pot delecta cu gozleme (patiserie tradiţională turcească). 

 La hotelurile de 3 stele din Turcia, cazarea all inclusive porneşte de la aproape 50 de euro/ noapte/ persoană.

Pentru destinaţia Grecia, deşi all inclusive-ul nu este specific pentru serviciile greceşti, există şi hoteluri din staţiunile cunoscute care oferă aşa ceva.

Spre exemplu, în Halkidiki, all inclusive la 5 stele costă 72 euro/ noapte/ persoană. Serviciile şi posibilităţile nu sunt la fel de spectaculoase şi diversificate precum în celelalte ţări analizate. La capitolul băuturi veţi descoperi că în all inclusive sunt incluse şi băuturile de import, ceea ce în restul hotelurilor nu se găseşte decât la ultra all inclusive.

"Aici aveţi la dispoziţie prosoape, şezlonguri şi umbrelă gratuite, atât pe plaja privată, cât şi la piscină. Iar numărul cinelor tematice tematice variază de la una pe săptămână până la 3, iar de obicei se pot întâlni mese cu specific pescăresc sau italian", adaugă reprezentanţii touroperatorului.

Pe Riviera Olimpului, la 5 stele, toate aceste servicii pornesc de la 80 de euro / noapte/ persoană.

La 4 stele în Halkidiki, all inclusive porneşte de la 56 de euro/ noapte/ persoană, în timp ce în Thassos, preţul de pornire este de 65 – 68 de euro/ noapte/ persoană. Aici sunt incluse o cină la taverna a la carte de pe plajă a hotelului, dar cu rezervare prealabilă, în timp ce pentru turiştii care stau în apartamentele de lux care au şi piscină privată, există restaurante a la carte unde pot servi cina în fiecare seară. Pentru cazarea la 3 stele, all inclusive-ul grecesc are pornire de la 40 de euro/ noapte/ persoană.