Chiar daca TVA-ul ajunge la 24%, hotelierii si administratorii teraselor si restaurantelor anunta ca nu-si permit sa piarda si putinii clienti. Unii taie deja cifre de pe etichete.
Primii care au reactionat cand si-au dat seama ca merg mai mult in paguba decat in castig au fost administratorii autoservirilor.

De exemplu, la cele din nordul litoralului preturile au luat-o in jos cu 10%. In statiunile din sud, veti gasi insa tarife cu cel putin 30% mai mici la acelasi tip de servicii.

In schimb, cei de la terase si restaurante au decis doar sa inghete preturile si spun ca turistii nu vor resimti cei 5% in plus din TVA.

La Eforie, de pilda, o persoana mananca un pranz copios cu cel mult 12 lei. O ciorba si o ceafa de porc sau pulpe de pui la gratar cu garnitura nu depasesc impreuna aceasta suma. Iar preturile inca scad.

In alte parti, cum ar fi Mamaia, preturile doar au inghetat, spre nemultumirea turistilor. Intr-unul dintre restaurantele de aici, felul unu si felul doi te duc la 22 de lei. Patronii dau insa asigurari ca nu le vor mari pana la sfarsitul sezonului.

Si hotelierii sustin ca varful sezonului nu va insemna si un varf al tarifelor. Tarifele raman cele de acum. In plus, vor sa prelungeasca mai multe programe prin care turistii beneficiaza fie de reduceri, fie de zile gratuite.

In extrasezon, un bilet prin agentie, intr-o camera de hotel de trei stele in nordul litoralului costa intre 150 si 200 de lei pe noapte, iar in sudul litoralului cu 25% mai putin. Autoritatile spun ca asa vor fi pana la sfarsitul sezonului 2010.