Tinerii si pensionarii europeni vor putea sa calatoreasca in Uniunea Europeana la pret redus, datorita unui program de subventii propus de comisarul european pentru industrie si spirit antreprenorial Antonio Tajani.

"Programul este unul de turism social si se va aplica pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, in ideea de a stimula dezvoltarea turismului si de a recunoaste fiecarui om dreptul la vacanta", a declarat pentru incont.ro Fabio Pirotta, purtatorul de cuvant al comisarului european Tajani.

Programul european de turism social va fi cel mai probabil o copie fidela a celui implementat anul trecut in Spania. Guvernul spaniol a acordat turismului subventii care acopereau 30% din costul unei excursii, pentru oamenii cu varste de peste 55 de ani. Prin intermediul acestui program multi romani si-au petrecut vacantele in Spania, atentie insa, in extra-sezon!

"Costul unei astfel de excursii a fost de 360 de euro pentru 7 zile, cu totul inclus: transport, cazare, 3 mese pe zi si toate taxele. Am vandut circa 2.000 de astfel de vacante in 2009. Este un program national care ar fi putut sa fie cu usurinta implementat si la noi, mai ales ca ne tot plangem ca turismul balnear nu merge. Iar pentru cei 30% subventii pe care statul ar trebui sa-i dea hotelurilor, si poate recupera din impozitul de profit. E simplu, insa trebuie sa si vrea guvernarea", a explicat pentru incont.ro Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.
 

Dupa modelul lansat in toamna anului trecut de guvernul spaniol, cipriotii pregatesc si ei o oferta turistica speciala in extrasezon pentru toti pensionarii europeni de peste 55 de ani, la preturi subventionate de stat. Astfel, un sejur de sapte nopti in Cipru, in orasele Ayia Napa, Paphos, Larnaca, Nicosia si Limassol, intr-un hotel de patru stele, cu demipensiune, va costa intre 365 si 395 de euro, suma care include si transportul cu avionul si taxele aferente.

Cu toate acestea, programul european vine cu mici diferentieri. Se adreseaza persoanelor trecute de 65 de ani, tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, persoanele cu dizabilitati sau persoanele care au o situatie financiara precara.

"Modul in care ne petrecem vacantele reprezinta un indicator formidabil al calitatii vietii" a declarat Antonio Tajani.

Desi este doar la stadiul de proiect, oficialii din turismul romanesc ne asigura ca se va aplica si la noi.

„Am vorbit si cu Ministerul Turismului si dansii se documenteaza pe acest subiect, iar daca va fi lege europeana, in mod cert se va aplica si in Romania”, a declarat pentru incont.ro Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.


Programul initiat de Tajani va fi testat pana in 2013, inainte de a deveni complet operational. 

Metodologia programului nu a fost inca pusa la punct, insa initiatorii sustin ca 30% din costuri vor fi suportate de catre Uniunea Europeana.