• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
650.000 de semnaturi pentru reducerea drepturilor sarbilor in Croatia

650.000 de semnaturi pentru reducerea drepturilor sarbilor in Croatia

Aproximativ 650.000 de croati au semnat o petitie, la solicitarea veteranilor de la Vukovar (est), un numar suficient pentru a cere convocarea unui referendum privind reducerea drepturilor minoritatii sarbe, au anuntat vineri organizatorii, citati de AFP.

Potrivit acestei initiative, fata de care Guvernul este ostil, o minoritate va putea folosi oficial limba materna si aflabetul doar in regiunile in care reprezinta cel putin 50% din populatie.  Propunere ar afecta oficial toate minoritatile din tara, dar ea vizeaza de fapt minoritatea sarba.  Obiectivul este de a impiedica folosirea oficiala a alfabetului chirilic - utilizat de sarbi - la Vukovar, oras aproape ras de pe fata pamantului de fortele sarbe in timpul conflictului croato-sarb din 1991-1995. 

Organizatiile intentioneaza sa predea miercuri semnaturile Parlamentului, dar Guvernul Croatiei, tara care a aderat in iulie la UE, a avertizat deja ca va impiedica organizarea unui referendum, printr-o revizuire a Constitutiei. 

"Atat timp cat sunt prim-ministru, acest referendum nu va avea loc", a declarat recent seful Guvernului Zoran Milanovici. 

"Exista limite dincolo de care nu putem tolera presiuni impotriva minoritatilor (...). Croatia a construit timp de 20 de ani un sistem de drepturi (...), iar semnaturile nu ma descurajeaza pentru ca eu cred ca este vorba despre o initiativa proasta si rau-intentionata", a continuat Milanovici. 

Legea actuala prevede folosirea limbii si a alfabetului unei minoritati in localitatile unde aceasta reprezinta o treime din populatie, ceea ce este cazul pentru sarbii din Vukovar, unde acestia reprezinta 35% dintre cei 28.000 de locuitori.  Pentru a cere organizarea unui referendum, o initiativa trebuie sa stranga semnaturile a cel putin 10% din electorat, respectiv aproximativ 400.000 de semnaturi.

Sarbii reprezinta cea mai mare minoritate din tara, cu 4% din cei 4,2 milioane de locuitori ai Croatiei. 

Dupa proclamarea independentei de Iugoslavia, separatistii sarbi sustinuti de armata federala iugoslava si regimul aflat la putere la Belgrad au lansat in august 1991 o campanie militara impotriva Vukovar.  Aproximativ 1.600 de persoane, dintre care 1.100 de civili, au fost ucise in cateva luni in timpul asediului si dupa caderea orasului, iar circa 20.000 de croati au fost expulzati din Vukovar.


8 decembrie 2013 10:46
Modifică setările cookies