• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
A 5-a saptamana de proteste in Capitala. 7.000 de oameni au marsaluit impotriva Rosia Montana

A 5-a saptamana de proteste in Capitala. 7.000 de oameni au marsaluit impotriva Rosia Montana

A cincea saptamana de proteste in Capitala ale manifestantilor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana a fost incheiata cu un mars din cartierul Militari la Universitate, la care au participat aproximativ 7.000 de oameni.

Protestatarii s-au adunat pe strada Dezrobirii, in cartierul Militari, duminica, incepand de la ora 16.00, cu steaguri, pancarte si mesaje contra exploatarii miniere cu cianuri, dar si a gazelor de sist, potrivit Mediafax.
 
O ora mai tarziu, manifestantii au plecat in mars, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Timisoara - strada General Vasile Milea - Soseaua Cotroceni - Bulevardul Gheorghe Marinescu - Bulevardul Eroii Sanitari - Bulevardul Mihail Kogalniceanu - Piata Universitatii. In timpul marsului nu au fost inregistrate incidente. Protestatarii au mers pe strada, dar si pe trotuare, circulatia fiind blocata pe traseul marsului.
 
Dupa aproximativ trei ore de mars, protestatarii au inceput sa intre in Piata Universitatii, acestia ocupand strada si trotuarele. Circulatia in intersectia de la Universitate, dar si pe bulevardele Bratianu, Balcescu, Carol I si Regina Elisabeta a fost blocata timp de aproape doua ore.
 
Manifestantii au continuat protestul la Universitate, locul in care din 1 septembrie se aduna sa ceara retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea miniera de la Rosia Montana.
 
Proteste similare au avut loc duminica si in alte orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov. De asemenea, au fost anuntate proteste si la Budapesta, Londra, Los Angeles, Washington, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona si Bruxelles.
 
Manifestantii cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation, interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege.
 
Din 1 septembrie, in Piata Universitatii din Capitala si in mai multe orase din tara au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.
 
In timpul manifestatiilor din Capitala, protestatarii au blocat, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta si alte artere importante, dar si toata Piata Universitatii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului si al Televiziunii Romane.
 
Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
 
Proiectul este analizat in prezent de Comisia parlamentara speciala, la care sunt audiati reprezentanti ai mai multor institutii. In 10 octombrie este programata la Comisie o intalnire cu experti pro si contra proiectului Rosia Montana, care isi vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor incheia in 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanti ai societatii civile, care sunt pro si contra proiectului Rosia Montana, inclusiv sindicate si reprezentanti ai Pietei Universitatii. Membrii Comisiei vor incepe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse pana la acea data.

7 octombrie 2013 07:35
Modifică setările cookies