• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Alegerile municipale din Istanbul vor fi reluate, după ce inițial au fost câștigate de opozanții lui Erdogan

Alegerile municipale din Istanbul vor fi reluate, după ce inițial au fost câștigate de opozanții lui Erdogan

Consiliul suprem electoral (YSK) din Turcia a decis organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul pe data de 23 iunie, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii în seara zilei de luni, relatează Reuters.

Consiliul suprem electoral a decis anularea votului şi reluarea alegerilor municipale din Istanbul pe motivul constituirii nelegale a comisiilor în anumite secţii de votare de către comisiile electorale districtuale.
 
YSK a decis de asemenea depunerea de plângeri penale împotriva oficialilor comisiilor electorale districtuale care au numit oficialii din secţiile de votare respective.
 
Cererea de reluare a scrutinului a fost solicitată de partidul de guvernământ AKP şi de preşedintele acestuia, Recep Tayyip Erdogan, relatează dpa şi AFP.
 
"Alegerile de la Istanbul vor fi reluate", şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter reprezentantul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) pe lângă YSK, Recep Ozel.
 
Pe 16 aprilie, formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP a înaintat o "contestaţie extraordinară" la alegerile pentru primăria Istanbul, cerând anularea votului şi reluarea alegerilor, invocând "nereguli" în votul de pe 31 martie.
 
O zi mai târziu, consiliul electoral provincial i-a înmânat lui Ekrem Imamoglu, candidatul principalului partid de opoziţie, Partidul republican al poporului (CHP), certificatul oficial care atesta alegerea sa ca primar.
 
Deşi AKP şi-a proclamat victoria la nivel naţional în alegerile de la 31 martie, formaţiunea a pierdut două scrutine cruciale din punct de vedere politic şi psihologic, la Ankara şi Istanbul, notează dpa.

7 mai 2019 09:15
Modifică setările cookies