• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Aniversarea a 25 de ani de la lansarea telescopului Hubble in spatiu, marcata printr-o imagine spectaculoasa

Aniversarea a 25 de ani de la lansarea telescopului Hubble in spatiu, marcata printr-o imagine spectaculoasa

Telescopul spatial Hubble implineste, vineri, 25 de ani de la lansarea sa in spatiu si a marcat aceasta aniversare speciala printr-o fotografie spectaculoasa, ce prezinta un grup de stele tinere care stralucesc puternic intr-un nor dens de praf si gaze cosmice, informeaza bbc.com.

Roiul stelar din aceasta imagine, denumit "Westerlund 2", se afla la o distanta de 20.000 de ani-lumina de Terra, in constelatia Carina.
 
Telescopul Hubble a fost lansat de naveta spatiala americana Discovery pe 24 aprilie 1990. Inginerii americani de la NASA intentioneaza sa opereze acest telescop spatial pentru inca cinci ani.
 
 
"Nici chiar cea mai optimista persoana cu care am fi stat de vorba in 1990 nu ar fi putut sa prezica gradul in care Hubble va rescrie manualele noastre de astrofizica si de stiinte planetare", a declarat Charles Bolden, administratorul general al NASA.
 
"Un sfert de secol mai tarziu, Hubble a schimbat fundamental felul nostru de a intelege Universul si locul pe care il ocupam in el", a adaugat oficialul american.
 
Dupa alte patru misiuni de intretinere, Hubble are in prezent o stare de "sanatate" excelenta si este din punct de vedere tehnic mult mai performant decat atunci cand a fost plasat initial pe orbita.
 
Hubble a avut o contributie decisiva la dezvoltarea stiintei. Inainte de lansarea lui, astronomii nu stiau daca varsta Universului era de 10 miliarde de ani sau de 20 de miliarde de ani. Observatiile facute de Hubble asupra unor stele stravechi au dus la micsorarea acestui interval si, pe baza datelor transmise de el, savantii au ajuns la concluzia ca Universul a aparut in urma cu exact 13,8 miliarde de ani.
 
Hubble a contribuit, de asemenea, la stabilirea faptului ca Universul se afla intr-o expansiune accelerata si a furnizat dovezi ale existentei unor gauri negre supermasive in centrul galaxiilor.
 
Succesorul lui Hubble, telescopul spatial James Webb, care va avea dimensiuni mult mai mari si va fi inzestrat cu echipamente de ultima generatie, va fi lansat in 2018.

24 aprilie 2015 13:52
Modifică setările cookies