• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheata echivalenta cu greutatea Everestului

Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheata echivalenta cu greutatea Everestului

Topirea ghetarilor s-a triplat in ultimul deceniu intr-o anumita regiune din Antarctica, care pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheata echivalenta cu greutatea Everestului, se afirma intr-un studiu publicat marti si realizat in ultimii 21 de ani, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Ghetarii din Golful Amundsen din vestul Antarcticii pierd gheata mai repede decat cei aflati in oricare alta parte a continentului si sunt, de asemenea, cei mai mari contribuitori la cresterea nivelului oceanic, afirma cercetatorii de la Universitatea California din Irvin (UCI) si cei de la Jet Propulsion Laboratory operat de NASA.
 
Doua studii publicate in luna mai au ajuns la concluzia ca topirea marilor ghetari din vestul Antarcticii, care contin suficienta apa pentru a face sa creasca cu cel putin un metru nivelul marilor si oceanelor, s-a accelerat sub efectul incalzirii globale si pare sa fie ireversibila.
 
Noul studiu este cel mai recent care a evaluat situatia si a corelat observatiile facute cu ajutorul a patru tehnici de masurare a topirii acelor ghetari, ce permit obtinerea unei estimari a volumului si a ritmului de topire a gheturilor in ultimele doua decenii. Cercetarea a fost publicata in revista Geophysical Research Letters.
 
Volumul total de gheata pierdut din 1992 si pana in prezent a fost, in medie, de 83 de miliarde de tone pe an. In comparatie, ghetarii din Antarctica au pierdut o cantitate echivalenta cu greutatea muntelui Everest la fiecare doi ani, in ultimii 21 de ani. Everestul are o greutate de 161 de miliarde de tone.
 
Din 2003 in 2009, cand cele patru tehnici au fost utilizate simultan, ritmul de topire a gheturilor a crescut cu 16,3 miliarde de tone in fiecare an, reprezentand aproape o triplare in comparatie cu cantitatea medie de gheata topita in ultimii 21 de ani.
 
Rezultatele acestui studiu au fost publicate intr-un moment in care au debutat la Lima, in Peru, doua saptamani de negocieri internationale in domeniul climei, considerate determinante pentru incheierea unui acord multilateral de lupta contra incalzirii globale, prevazut pentru sfarsitul anului 2015 la Paris.
 
Gazele cu efect de sera, mai ales dioxidul de carbon (CO2), au crescut cu 45% din 1990 pana in prezent, iar din cauza lor 2014 ar putea fi desemnat cel mai calduros an de pe Glob de la debutul masuratorilor meteorologice, in 1880.

3 decembrie 2014 18:04
comentarii (0)

Comentarii (0)


Modifică setările cookies