• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Aproape doua treimi dintre italieni se opun unei candidaturi a lui Mario Monti pentru postul de premier

Aproape doua treimi dintre italieni se opun unei candidaturi a lui Mario Monti pentru postul de premier

Aproape doua treimi (61 la suta) dintre italieni se opun eventualei candidaturi a lui Mario Monti pentru postul de premier la viitoarele alegeri generale, potrivit unui sondaj publicat duminica, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

In schimb, 30 la suta ii sunt favorabili, in timp ce doar 8-10 la suta dintre italieni au declarat ca, daca se vor prezenta la alegeri, "vor lua in considerare in mod serios" sa voteze pentru Monti, potrivit unui sondaj realizat in urma cu o saptamana de Institutul Ipsos pentru cotidianul Il Corriere della Sera.
 
"In trecut, unii lideri au reusit sa construiasca o baza extinsa de sustinatori, chiar daca au inceput cu sprijin limitat", a declarat Renato Mannheimer, presedintele institutului.
 
Persoanele favorabile sunt, in mare parte, de varsta medie si educate, pe cand cele care sunt impotriva lui Monti sunt mai degraba tineri si cetateni provenind din sudul Italiei.
 
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 800 de persoane, cu o marja de eroare de 3,5 la suta.
 
Mario Monti, care l-a inlocuit pe Silvio Berlusconi in noiembrie 2011 la conducerea Guvernului, responsabil de a salva Italia de faliment, este presat sa se prezinte la alegerile din februarie, eventualitate pe care el a refuzat sa o comenteze.
 
Monti este foarte apreciat de catre colegii sai europeni pentru ca a indepartat Italia de criza datoriilor si pentru ca a lansat noi reforme, in special, cele privind pensiile si piata muncii.
 
Totusi, in Italia, imaginea sa a avut de suferit in ultimele luni, din cauza impunerii in tara a unui regim de austeritate, care presupune majorari nepopulare de impozite, precum si a starii precare a economiei italiene, in timp ce PIB-ul este in scadere de cinci trimestre consecutive.
 
Favoritul actual al sondajelor este Pier Luigi Bersani, liderul Pardidului Democrat, principala fornatiune de centru-stanga.

17 decembrie 2012 16:45
Modifică setările cookies