• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Arabia Saudita si Bahreinul anunta ruperea relatiilor diplomatice cu Iranul, iar Sudanul a decis sa expulzeze ambasadorul

Arabia Saudita si Bahreinul anunta ruperea relatiilor diplomatice cu Iranul, iar Sudanul a decis sa expulzeze ambasadorul

Bahreinul a rupt relatiile diplomatice cu Iranul, a anuntat luni agentia oficiala a acestei tari. Autoritatile de la Manama le-au cerut diplomatilor iranieni sa paraseasca tara in 48 de ore. Anuntul vine la nici 24 de ore dupa o decizie similara din partea Arabiei Saudite, cu care Bahreinul are relatii stranse.

Si Sudanul a decis sa-l expulzeze pe ambasadorul Iranului, in semn de protest fata de atacarea ambasadei Arabiei Saudite de la Teheran, a anuntat luni televiziunea de stat saudita Ekhbariya.

Reuters precizeaza ca nu a fost posibila contactarea imediata a unor oficiali sudanezi pentru a confirma stirea difuzata de televiziunea saudita.

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anuntat duminica intreruperea relatiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul, dupa atacul asupra ambasadei sale la Teheran si violenta reactie iraniana la executia unui lider religios siit, transmite AFP.

Arabia Saudita a decis "sa intrerupa relatiile sale diplomatice cu Iranul si cere plecarea in termen de 48 de ore a membrilor reprezentantei diplomatice iraniene", a declarat Adel al-Jubeir.  

Ministrul a denuntat "ingerintele negative si agresive ale Iranului in treburile arabe care duc frecvent la pagube si distrugeri".  

Atacul manifestantilor asupra ambasadei saudite la Teheran si a consulatului saudit din Machhad constituie "o incalcare flagranta a tuturor conventiilor internationale", a mai spus el, acuzand autoritatile iraniene ca nu a facut nimic pentru a impiedica agresiunile.  

Executia sambata a seicului saudit Nimr Baqer al-Nimr, un critic virulent al puterii de la Riad, a exacerbat tensiunile din Orientul Mijlociu, in special in Iran unde ambasada saudita a fost distrusa partial de manifestanti.  

"Sangele nedrept varsat al acestui martir oprimat va produce fara indoiala efecte in curand si razbunarea mainii divine va cadea asupra politicienilor sauditi", a avertizat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.  

Cu cateva ore mai devreme, in mijlocul noptii, sute de persoane furioase au lansat cocteiluri Molotov asupra ambasadei Arabiei Saudite la Tehera,n unde au reusit sa patrunda. "Focul a distrus interiorul ambasadei", potrivit unui martor ocular.  

Consulatul saudit la Mashad a fost, de asemenea, atacat. Politia iraniana a anuntat ca 40 de manifestanti au fost arestati la Teheran si patru la Mashad.


4 ianuarie 2016 13:52
Modifică setările cookies