• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Asia a intrat in Anul Sarpelui. Noul An aduce austeritate in China

Asia a intrat in Anul Sarpelui. Noul An aduce austeritate in China

Anul Nou chinezesc a debutat in acest weekend mai putin fastuos decat de obicei, cu cheltuieli mai mici pentru artificii si restaurante mai linistite, in contextul indemnurilor autoritatilor centrale la frugalitate si a unei campanii anticoruptie.

Vanzarile de artificii in ultimele cinci zile din Anul Dragonului, care a precedeat Anul Sarpelui, au scazut cu 37% la Beijing, potrivit autoritatilor locale, citate de Financial Times. Evolutia este, in parte, datorata si apelurilor oficiale de a folosi mai putine artificii din cauza poluarii ridicte din Beijing. O asociatie din industria alimentara a informat ca pana la 60% din restaurante, mai ales cele scumpe, au inregistrat anulari de rezervari.
 
Pentru chinezi, Anul Nou Lunar este precum Craciunul, Anul Nou si Ziua Recunostintei la un loc, scrie CNBC. Un numar record de 3,41 miliarde de calatorii sunt estimate pentru perioada de varf din 2013, intrucat sute de milioane de chinezi se intorc la familii cu cadouri de Anul Nou.
 
Anul Sarpelui promite, insa, sa fie diferit pentru oficialii guvernamentali. Noii lideri, care preiau oficial conducerea tarii in martie, sunt sensibili la criticile tot mai sustinute privind cresterea coruptiei. Viitorul presedinte Xi Jinping a promis ca oficialii corupti vor fi pedepsiti indiferent de rang. A cerut, de asemenea, cadrelor Partidului Comunist sa reduca excesele.

10 februarie 2013 17:10
Modifică setările cookies