• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Astronomii au detectat, pentru prima data in timp real, o emisie radio venita din spatiu, din sursa necunoscuta

Astronomii au detectat, pentru prima data in timp real, o emisie radio venita din spatiu, din sursa necunoscuta

Astronomii au fost martori, in timp real, pentru prima data ai unei emisii radio rapide de scurta durata provenind dintr-o sursa necunoscuta din spatiul cosmic, informeaza dailymail.co.uk, preluat de Mediafax.

Descoperirea ii aduce pe cercetatori cu un pas mai aproape de a intelege acest fenomen "extraterestru" straniu, pe care astronomii din toata lumea incearca sa il explice.
 
Aceasta scurta emisie de unde radio dureaza doar cateva milisecunde, iar primul astfel de semnal a fost descoperit in 2007, de astronomii care cautau informatii despre obiecte cosmice in arhiva datelor inregistrate de radiotelescopul Parkes, din statul australian New South Wales.
 
Cauza exacta a acestor emisii radio reprezinta o noua enigma stiintifica, posibilele explicatii intinzandu-se de la evaporarea unor gauri negre si contopirea unor stele neutronice pana la "comunicatii" ale extraterestrilor.
 
Alte sase astfel de emisii radio de foarte scurta durata, provenind aparent din afara Caii Lactee, au fost descoperite pana in prezent cu ajutorul radiotelescopului Parkes, iar o a saptea, cu ajutorul uriasului radiotelescop de la Arecibo, din Puerto Rico.
 
"Suntem primii care au observat o astfel de emisie radio in timp real", a declarat Emily Petroff, doctorand la Swinburne University of Technology din Melbourne. "Aceste emisii au fost descoperite, in mare parte, in arhivele de date, la saptamani sau luni ori chiar dupa mai mult de un deceniu dupa ce au avut loc", a mai spus Petroff.
 
Dupa ce a detectat o emisie in timp real, Petroff a cerut unei echipe internationale de cercetatori sa efectueze rapid observatii cu radiotelescoapele de pe glob, scanand spatiul pe un spectru foarte larg de lungimi de unda, de la unde radio pana la raze x.
 
Cercetatorii au folosit 12 telescoape in cautarile lor, din Australia, California, Insulele Canare, Chile, Germania, Hawaii, India, dar si din spatiu, dar nu au descoperit nicio emisie de lumina in spectrul vizibil, infrarosu, ultraviolet sau vreo emisie de raze x.
 
Una dintre marile necunoscute alte acestor emisii radio este distanta de la care provin. Caracteristicile semnalului radio, adica modul in care este afectata frecventa lui de calatoria prin spatiu, indica faptul ca sursa semnalului detectat in timp real este la o distanta de pana la 5,5 miliarde de ani lumina de Terra.
 
Emisia radio detectata in timp real era mai mult de 20% polarizata circular, ceea ce ar indica prezenta unor campuri magnetice foarte puternice in preajma sursei.
 
Identificarea originii acestei emisii radio de scurta durata este doar o chestiune de timp. "Am pus capcana. Acum trebuie doar sa asteptam ca un alt semnal sa cada in ea", a declarat Emily Petroff.

21 ianuarie 2015 09:55
Modifică setările cookies