• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Atmosfera planetei Marte continea in trecut mai mult oxigen decat atmosfera terestra

Atmosfera planetei Marte continea in trecut mai mult oxigen decat atmosfera terestra

Atmosfera planetei Marte era in trecut densa, calda si umeda si continea mai mult oxigen decat cea a Terrei, insa a devenit mult mai rarefiata dupa o coliziune catastrofala, care ar fi dus la disparitia formelor de viata martiene, afirma savantii de la NASA, citati de dailymail.co.uk.

Datele recoltate de roverul martian Curiosity sugereaza faptul ca atmosfera acestei planete era in trecut mai densa, mai calda si mai umeda decat este in prezent, afirma cercetatorii de la NASA, insa o "coliziune catastrofala" cu un corp ceresc de marimea lui Pluto ar fi generat rarefierea atmosferei martiene.
 
Acea coliziune, care s-ar fi produs in urma cu cateva miliarde de ani, ar fi generat o modificare importanta a concentratiilor de gaze din atmosfera martiana, care s-ar fi rarefiat si ar fi dus la disparitia tuturor vietuitoarelor care traiau pe Marte.
 
Masuratorile efectuate de roverul Curiosity au evidentiat faptul ca atmosfera martiana este alcatuita aproape in totalitate din dioxid de carbon si mici cantitati de alte gaze.
 
"Pe masura ce Marte evolua pentru a deveni o planeta, iar oceanul ei de magma se solidifica, s-au produs emisii catastrofale de gaze, iar multi vapori au fost eliberati in atmosfera, in urma impactului cu comete si alte corpuri ceresti de dimensiuni mici. Vanturile solare si posibilul impact cu un corp ceresc de marimea lui Pluto ar fi dus la disparitia celei mai mari parti din acea atmosfera initiala, iar de atunci atmosfera martiana s-a dezvoltat ca un rezultat al emisiilor vulcanice si pierderile gazoase in spatiu", a declarat Chris Webster, cercetator la NASA.
 
Savantii de la NASA au inceput sa analizeze atmosfera martiana dupa ce unul dintre telescoapele de pe Terra a detectat prezenta unor cantitati surprinzatoare si misterioase de metan in trei regiuni de pe Marte.
 
Prezenta metanului ar putea sugera faptul ca anumite forme de viata ar putea exista in continuare pe aceasta planeta.
 
Cu toate acestea, roverul Curiosity nu a detectat nicio urma de metan in regiunea in care a coborat pe Marte, pe 6 august 2012, dezamagindu-i pe adeptii teoriilor potrivit carora pe Marte exista viata microbiana.

19 iulie 2013 18:45
Modifică setările cookies