• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Australia, afectata de canicula, se pregateste sa infrunte cele mai violente incendii din ultimii 5 ani

Australia, afectata de canicula, se pregateste sa infrunte cele mai violente incendii din ultimii 5 ani

Australia, afectata de canicula, se pregatea marti sa infrunte cele mai violente incendii de vegetatie inregistrate din 2009, cand zeci de persoane au murit, relateaza AFP.

Statul Victoria (sud-est) se afla in stare de alerta, iar zeci de mii de pompieri au fost mobilizati. 

"Urmatoarele patru zile vor fi cele mai critice cu care ne-am confruntat in statul Victoria de la «Black Saturday», dar sunt bine pregatiti si gata sa facem fata", a avertizat premierul statului, Peter Ryan. 

Incendiile din 7 aprilie 2009, numite "sambata neagra", s-au soldat cu 173 de morti si au distrus peste 2.000 de locuinte. 

Statele Vctoria si South Australia se vor confrunta in aceasta saptamana cu o "canicula extrema spre severa", au avertizat serviciile meteo, cu temperaturi ce pot depasi 40 de grade Celsius timp de mai multe zile consecutiv. 

Conditiile sunt "destul de asemanatoare" cu cele care au precedat catastrofa din 2009, considera expertul Jason Sharples de la Universtatea din New South Wales.  Daca previziunile se confirma, aceasta va fi cea mai lunga perioada de canicula inregistrata la Melbourne de un secol. 

Incendiile de vegetatie sunt frecvente in Australia in timpul verii australe, din decembrie pana in februarie, dar sunt din ce in ce mai violente, iar temperaturile continua sa creasca.


14 ianuarie 2014 12:40
Modifică setările cookies