• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Avioane de vanatoare americane au lansat bombe in Marea Bariera de Corali

Avioane de vanatoare americane au lansat bombe in Marea Bariera de Corali

Avioane americane de vanatoare au lansat patru bombe neincarcate in zona Marii Bariere de Corali, in Australia, in cadrul unei "lansari de urgenta", au anuntat oficiali duminica, indepartand ideea oricarui risc pentru oameni sau mediu, relateaza AFP.

Flota a VII-a a Statelor Unite a anuntat ca doua avioane de vanatoare de tip AV-8B Harrier au lansat marti bombe asupra celebrei Mari Bariere, in largul coastelor statului Queensland. Acesta este cel mai mare recif de corali din lume, un sit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

"Zona aleasa pentru lansarea de urgenta este indepartata de reciful de corali, cu scopul de a minimiza riscurile provocarii unor daune recifului", a anuntat Flota intr-un comunicat. "Este vorba despre o adancime de 50 sau 60 de metri si nu prezinta vreun pericol pentru traficul maritim", se arata in comunicat.
 
Un purtator de cuvant al armatei australiene a declarat pentru agentia Australian Associated Press ca bombele prezinta "riscuri sau amenintari minime pentru oameni, mediul marin sau nave civile care trec prin zona recifului", noteaza Mediafax.
 
Cele doua avioane de vanatoare de tip Harrier urmau sa lanseze bombele pe o insula aflata in largul coastelor statului Queensland, dar nu au reusit, desi au incercat de mai multe ori. Avand carburant putin, pilotii au fost nevoiti sa lanseze aceste bombe in mare, a precizat Flota a VII-a.
 
Aproximativ 28.000 de militari australieni si americani participa la exercitiile "Talisman Saber", in statul australian Queensland, care au inceput la 15 iulie si se incheie la 5 august.

21 iulie 2013 17:14
Modifică setările cookies