• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
New York-ul si-a ales primarul si vireaza spre stanga. Cine este Bill de Blasio

New York-ul si-a ales primarul si vireaza spre stanga. Cine este Bill de Blasio

Locuitorii New York-ului l-au ales in mod masiv pe democratul de stanga Bill de Blasio sa ii succeada in functie primarului miliardar Michael Bloomberg, aflat la putere de 12 ani, relateaza AFP.

De Blasio, un italiano-american, in varsta de 52 de ani, casatorit cu o afro-americana, l-a zdrobit pe adversarul sau Joe Lhota, obtinand peste 70% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor partiale. 

"Oamenii din New York au cerut sus si tare o noua conducere a orasului, uniti de ideea ca niciun new yorkez nu trebuie sa fie lasat pe marginea drumului", a declarat de Blasio marti seara, multumind sustinatorilor.

"Lupta impotriva inegalitatilor nu este usoara, nu a fost niciodata. Problemele nu vor fi rezolvate intr-o zi (...). Dar nu voi inceta niciodata sa lupt", a insistat el.  El si-a reafirmat hotararea de a se "indeparta de politicile epocii Bloomberg", intr-un oras in care inegalitatile sunt vertiginoase, dar care a fost transformat in mod profund in timpul mandatelor lui Bloomberg, devenind mai sigur, mai verde, mai sanatos si fiind vizitat anul trecut de un numar record de 52 de milioane de turisti.

Pe timpul campaniei, el a insistat pe larg asupra familiei sale multiculturale - sotia sa, Chirlane McCray, fiind o poeta, fosta lesbiana si activista, si cei doi copii ai lor, Dante, in varsta de 16 ani, si Chiara, in varsta de 18 ani - pe care a prezentat-o drept o "modern family", dupa exemplul unui oras multicultural, care are in prezent o populatie de 33,3% albi, 25,5% persoane de culoare, 28,6% hispanici si 12,7% asiatici.  

"Progresist si mandru de acest lucru",  New York-ul, cel mai mare oras din Statele Unite, cu 8,3 milioane de locuitori, are de sase ori mai multi alegatori democrati decat republicani, dar nu a mai ales un primar democrat din 1989. 

De Blasio a promis multe, a denuntat zilnic inegalitatile din oras, care are aproximativ 400.000 de milionari si cel mai mare numar de miliardari din lume, dar in care 21% din populatie traieste sub pragul saraciei.  El s-a angajat sa construiasca 20.000 de locuinte sociale, sa apere spitalele de cartier si sa-l inlocuiasca pe seful politiei, din cauza practicii controversate a perchezitionarii corporale a pietonilor ("stop and frisk") vizand mai ales tineri de culoare si hispanici. Ideea sa cheie este sa-i taxeze mai mult pe newyorkezii cei mai bogati, pentru a finanta gradinite pentru toti copiii in varsta de peste patru ani.


6 noiembrie 2013 10:31
Modifică setările cookies