• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
BNR bate moneda din argint de 10 lei

BNR bate moneda din argint de 10 lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lansa in circuitul numismatic, pe 2 martie, o moneda din argint dedicata implinirii a 130 de ani de la nasterea cardinalului Iuliu Hossu.

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele: valoare nominala - 10 lei, titlu - 999‰, forma rotunda, diametru - 37 mm, greutate - 31,103 g, calitate proof, cant zimtat.
 
Aversul monedei reda Catedrala "Schimbarea la fata" din Cluj-Napoca, valoarea nominala "10 LEI", stema Romaniei, anul de emisiune "2015" si inscriptiile "ROMANIA" si "CATEDRALA «SCHIMBAREA LA FATA» - CLUJ-NAPOCA".
 
Reversul monedei prezinta portretul lui Iuliu Hossu, anii intre care a trait "1885", "1970" si, la exterior, inscriptia in arc de cerc "CARDINALUL IULIU HOSSU".
 
Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
 
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 de monede. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 350 lei/ bucata.
 
Monedele din argint dedicate implinirii a 130 de ani de la nasterea lui Iuliu Hossu au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
 
Iuliu Hossu (30 ianuarie 1885 - 28 mai 1970) a fost episcop al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, detinut politic, cardinal si membru de onoare, din 1945, al Academiei Romane.

27 februarie 2015 20:28
Modifică setările cookies