• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Boeingul Malaysia Airlines ar fi mai zburat inca patru ore dupa ce a disparut de pe radare

Boeingul Malaysia Airlines ar fi mai zburat inca patru ore dupa ce a disparut de pe radare

Avionul apartinand companiei Malaysia Airlines, disparut sambata de pe radare, ar fi zburat timp de inca patru ore de la locul in care i-a fost confirmata prezenta ultima data, apreciaza investigatori americani, potrivit unor surse, relateaza Wall Street Journal (WSJ) in editia electronica de joi, scrie Mediafax.

Potrivit publicatiei, care citeaza "doua persoane familiare cu detaliile", investigatori in domeniul aviatiei si oficiali din domeniul Securitatii Nationale americane cred ca avionul a zburat in total cinci ore, in baza datelor descarcate in mod automat si trimise la sol de motoarele Boeingului 777, in cadrul unui program de mentenanta si monitorizare de rutina.
 
Aceasta ipoteza ridica o serie de noi intrebari si posibilitati cu privire la ceea ce s-a petrecut la bordul aeronavei in care se aflau 239 de persoane, care a disparut de pe radare civile dupa aproximativ o ora de zbor pe ruta Kuala Lumpur-Beijing.
 
Dupa sase zile de la misterioasa disparitie, care a declansat o cautare de amploare in spatiul aerian si apele internationale, fara rezultat pana in prezent, investigatiile par sa se extinda.
 
Sistemul de monitorizare de la bord a motoarelor este furnizat de catre Rolls-Royce si trimite in mod periodic date despre situatia motorului, operatiuni si miscarile avionului catre facilitati aflate la sol. Sistemul compileaza datele furnizate de cele doua motoare Trent cu care sunt echipate Boeingurile 777 si transmite instantanee cu privire la performanta, altitudinea si viteza avionului.
 
Datele provenind de la motor sunt analizate pentru a stabili tiparul de zbor al avionului, dupa ce aparatele radio de emisie-receptie se opresc din functionare. Avionul se indrepta catre China, iar ultima pozitie verificata este undeva la mijlocul Golfului Thailandei.
 
Un zbor total de cinci ore dupa plecarea de la Kuala Lumpur ar insemna ca Boeingul 777 ar fi continuat sa parcurga o distanta de aproximativ 2.200 de mile marine (peste 4.000 de kilometri), putand atinge puncte ca Oceanul Indian, frontiera Pakistanului sau Marea Arabiei, avand in vedere viteza avionului.
 
Cautarea avionului acopera in prezent aproape 27.000 de mile marine (aproape 90.000 de kilometri patrati, o suprafata similara teritoriului Portugaliei). Douasprezece tari, inclusiv Statele Unite, China si Japonia participa la operatiuni de cautare care mobilizeaza 42 de nave si 39 de avioane.

13 martie 2014 11:03
Modifică setările cookies