• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Bombe atomice americane, stocate in continuare pe teritoriul Olandei

Bombe atomice americane, stocate in continuare pe teritoriul Olandei

Un fost premier olandez a dezvaluit ca 22 de bombe atomice americane sunt stocate, in continuare, la o baza aeriana, in sud-estul Olandei, unde au fost transportate in timpul Razboiului Rece, relateaza AFP.

Intr-un documentar National Geographic despre fortele aeriene olandeze, Ruud Lubbers, care a condus Guvernul Olandei in perioada 1982-1994, afirma ca a fost insarcinat in 1963, pe cand lucra la baza aeriana de la Volkel, in apropiere de Eindhoven, sa ajute la instalarea acolo a acestor arme nucleare tactice. 

El a povestit ca i s-a cerut sa camufleze aceste bombe pentru a trece drept "piese normale" de armament, cu scopul de a se evita vreo banuiala asupra adevaratei lor naturi.  "Daca mergeti la Volkel, inca avem «piese» care indeplinesc o functie nucleara", a declarat Lubbers. "Ma intreb de ce mai sunt acolo, pentru ca eu consider ca este o nebunie", a adaugat el.  Presa olandeza a subliniat ca Lubbers, un politician de centru stanga, este oficialul de cel mai inalt rang din Olanda care a recunoscut astfel in mod oficial existenta acestui arsenal nuclear pe teritoriul tarii sale, dar ca acesta este oricum un "secret stiut de toata lumea" de mai multi ani. 


11 iunie 2013 08:32
Modifică setările cookies