• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Boris Nemtov, critic vehement al presedintelui rus, a fost impuscat mortal la Moscova. Reactia lui Putin

Boris Nemtov, critic vehement al presedintelui rus, a fost impuscat mortal la Moscova. Reactia lui Putin

Carismaticul lider al opozitiei rus, Boris Nemtov, un critic vehement al presedintelui Vladimir Putin, a fost impuscat mortal in noaptea de vineri spre sambata in apropierea Kremlinului, cu o zi inaintea unui protest antiguvernamental, relateaza CNN.

Moatea lui Nemtov, in varsta de 55 de ani, fost vicepremier, a generat furie in randul opozitiei, care a criticat Kremlinul pentru crearea unei atmosfere de intoleranta fata de orice disident.
 
Putin a oferit imediat condoleante si a calificat crima drept o provocare.
 
Boris Nemtov a fost o figura carismatica a politicii ruse, un reformator liberator care s-a remarcat in timpul lui Boris Eltin si care a devenit un critic inversunat al presedintelui Vladimir Putin, relateaza BBC News Online. El era, de asemenea, cercetator domeniul nuclear, un ecologist si tatal a patru copii.
 
Nemtov a fondat numeroase miscari de opozitie dupa ce a parasit Parlamentul rus in 2003 si a fost copresedintele Partidului Republican - Partidul Libertatii Poporului din 2012.
 
A fost un critic vocal si proeminent al lui Putin, denuntandu-l pentru participarea Rusiei la criza din Ucraina, pentru deteriorarea situatiei economice si pentru coruptia care a inconjurat pregatirea Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014.
 
Alaturi de alte figuri de opozitie, Aleksei Navalnii si Gary Kasparov (fost campion la sah), Nemtov a jucat un rol proeminent in marsurile opozitiei din Moscova dupa alegerile controversate din 2011. El a fost arestat pentru participarea la aceste proteste si a fost detinut in 2011 timp de 15 zile.
 
Nemtov a candidat pentru prima data in 1989, fara succes, inainte de a fi ales in Parlamentul rus in 1990. El i-a fost alaturi lui Boris Eltin atunci cand presedintia acestuia era vizata de critici in 1991, iar Eltin l-a recompensat pentru loialitatea lui cu un post de guvernator regional la Nijnii Novgorod. Nemtov era tanar si elocvent, vorbea fluent engleza si stia cum sa se descurce in fata presei, iar Nijnii Novgorod a devenit un model pentru investitorii straini in Rusia.
 
Nemtov a devenit rapid unul dintre cei mai proeminenti politicieni din Rusia si observatorii speculau ca Eltin il vede drept succesorul sau. In 1997, Eltin l-a numit vicepremier pentru reforma economica, dar Nemtov a ajuns sa regrete numirea, pentru ca aceasta prevestea inceputul declinului sau politic.
 
Nemtov a devenit o figura proeminenta a opozitiei inca o data in 2011, dar a iesit din luminile reflectoarelor in ultimii ani. Cu toate acestea, desi nu mai este considerat o parte a politicii de prim-plan a Rusiei, uciderea lui a socat multe persoane in tara.
 
Mitingul opozitiei planificat pentru duminica va avea loc, dar moartea lui Nemtov este vazuta in mod indubitabil drept o avertizare de catre criticii lui Putin.
 
Kasparov a declarat ca varsarea de sange era inevitabila in "atmosfera de ura si violenta" creata de presedintele Putin. Mesajul este clar, a adaugat el: "Opune-i-te lui Putin si viata ta valoareaza mult prea putin".

28 februarie 2015 06:58
Modifică setările cookies