• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Bulgaria nu mai face fata afluxului de refugiati din Irak si Siria si cere UE sa preia o parte din ei

Bulgaria nu mai face fata afluxului de refugiati din Irak si Siria si cere UE sa preia o parte din ei

Bulgaria, cea mai saraca membra a Uniunii Europene (UE) care se confrunta cu un aflux de refugiati, a lansat un apel "la solidaritatea europeana", cerand altor state UE sa primeasca o parte din refugiati, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Nivelul critic pentru Bulgaria va fi atins in curand (...). Vom trimite Comisiei Europene (CE) o cerere de ajutor imediat (...). In plus, vom cauta posibilitati pentru ca o parte din refugiati sa fie directionata spre alte state UE", a declarat luni ministrul bulgar de Interne Tvetlin Iovcev.
 
Migrantii clandestini, care provin in majoritate din Irak sau Siria, trec frontiera Bulgariei cu Turcia sau cu Grecia.
 
"In prezent, 4.010 persoane, inclusiv 1.465 de sirieni, sunt in procedura de solicitare de azil. Inca 1.000 de persoane, dintre care 250 de sirieni, nu au initiat aceasta procedura", a precizat Iovcev la finalul unei reuniuni privind coordonarea institutiilor bulgare insarcinate cu criza refugiatilor.
 
"Dincolo de limita de 5.000 (de solicitanti de azil), Bulgaria nu are capacitati financiare si tehnice pentru a-i primi pe refugiati", a subliniat ministrul. El a adaugat ca tara sa, "a carei populatie reprezinta 1,5% din cea a Uniunii, produce doar 0,3% din PIB-ul UE".
 
Cele trei centre de imigrare din Bulgaria, cu o capacitate totala de 1.100 de paturi, sunt pline. Autoritatile au umplut, de asemenea, doua centre de retentie, destinate persoanelor care urmeaza sa fie expulzate, cu o capacitate totala de 700 de paturi. Cei care stau in aceste centre protesteaza in mod regulat, afirmand ca sunt privati de libertate si ca intr-o camera locuiesc pana la 40 de persoane.

17 septembrie 2013 10:09
comentarii (1)

Comentarii (1)


Modifică setările cookies