• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Calugarii de la Muntele Athos cer statului elen sa fie scutiti pentru totdeauna de taxe

Calugarii de la Muntele Athos cer statului elen sa fie scutiti pentru totdeauna de taxe

Liderii calugarilor de la Muntele Athos cer sa fie scutiti pentru totdeauna de tax. In caz contrar, ei ameninta ca vor exclude politicienii de la ceremoniile organizate pentru sarbatorirea a 100 de ani de la incorporarea ca regiune cu administratie autonoma in cadrul Greciei.

Reprezentantii calugarilor au cerut statutul special si in timpul unei intalniri in aprilie cu premierul Antonis Samaras, insa discutiile nu au fost facute publice.  Un reprezentant al guvernului a fost trimis sa se intalneasca cu oficiali de la Muntele Athos pentru a-i calma, potrivit presei elene, citate de portalul GreekReporter. 

"I-am spus foarte clar premierului, chiar daca nu a fost anuntat public. Nu vom accepta niciun politician la festivitati daca aceasta situatie nu este rezolvata imediat si cu o legislatie care sa dureze pentru totdeauna. Discutia cu premierul a fost vaga si nu suntem multumiti. Vrem angajamente speciale, care sa dureze pentru todeauna", a declarat reprezentantul unei manastiri pentru cotidianul elen Ethnos. 

In noiembrie anul trecut, la sarbatorirea a 100 de ani de la eliberarea regiunii de sub controlul Imperiului Otoman, singurii oficiali guvernamentali invitati au fost un viceamiral si mai multi ofiteri de marina. 

Regiunea, un centru spiritual al crestinismului ortodox, unde se afla mai multe zeci de manastiri si schituri, se afla politic in subordinea Ministerului Afacerilor Externe de la Atena, iar religios sub autoritatea Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului.


13 mai 2013 16:24
Modifică setările cookies