• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Casa Alba, ingrijorata de amenintarile unor eventuale atacuri la JO din Rusia

Casa Alba, ingrijorata de amenintarile unor eventuale atacuri la JO din Rusia

Casa Alba a relevat, miercuri, o crestere "ingrijoratoare", dar nu "neobisnuita", a amenintarilor cu comitere de atacuri in timpul Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci si a reiterat ca Statele Unite sunt pregatite sa ajute Rusia sa asigure securitatea la competitia sportiva, relateaza AFP.

"Inainte de Jocurile Olimpice, am constatat o multiplicare a informatiilor despre amenintari, ceea ce, in mod evident, este ingrijorator, chiar daca nu este ceva neobisnuit pentru un eveniment major", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.
 
La o zi dupa o conversatie telefonica intre presedintele Barack Obama si omologul sau rus Vladimir Putin, in mare parte consacrata asigurarii securitatii la JO, Carney a amintit ca Statele Unite le-au "propus rusilor (...) ajutorul eventual necesar pentru a contra aceste amenintari".
 
Moscova nu a oferit un raspuns la aceste propuneri, insa "discutiile continua" cu autoritatile ruse, a adaugat Carney.
Invitat in repetate randuri de jurnalisti sa evalueze capacitatea de asigurare a securitatii la JO, Carney a raspuns: "Nu am competenta necesara si nu ma voi hazarda sa fac evaluari generale". "Acest gen de eveniment prezinta provocari in materie de securitate", a adaugat el.
 
Cu o zi inainte, Casa Alba a precizat ca Obama si Putin au "discutat despre cea mai buna modalitate de a promova interesele comune ale Statelor Unite si Rusiei, intre care asigurarea securitatii la Jocurile Olimpice de la Soci, pentru care Statele Unite si-au propus ajutorul".
 
Luni, Pentagonul a afirmat ca Statele Unite sunt pregatite sa mobilizeze forte aeriene si navale, constand in doua nave care vor fi trimise in Marea Neagra in acest scop.
 
Aceasta oferta a fost deja formulata la 4 ianuarie de secretarul Apararii Chuck Hagel, intr-o discutie la telefon cu omologul sau rus Serghei Soigu.
 
Intr-o inregistare video difuzata luni, islamisti din Caucazul rus au amenintat ca vor comite atentate in perioada desfasurarii JO de la Soci (7-23 februarie), relansand temerile, dupa atentatele sinucigase sangeroase din decembrie, la Volgograd, un oras din sudul Rusiei.
 
Duminica, cativa senatori influenti americani si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca Rusia nu ar impartasi suficient informatii provenind de la serviciile de informatii despre posibile amenintari la adresa sportivilor.
 
In acest context, un oficial american de rang inalt a afirmat miercuri, sub acoperirea anonimatului, ca Moscova nu "da dovada de deschidere cu privire la impartasirea unor informatii specifice" despre asigurarea securitatii la Jocurille Olimpice de Iarna, relateaza AFP.

23 ianuarie 2014 07:45
Modifică setările cookies