• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Catalonia: Extrema stanga separatista vrea desprinderea de Spania fara negocieri

Catalonia: Extrema stanga separatista vrea desprinderea de Spania fara negocieri 

Partidul de extrema stanga separatist CUP, de al carui sprijin este nevoie pentru formarea unui guvern secesionist in Catalonia, a anuntat joi ca va cere ruperea fara negocieri de restul Spaniei, transmite AFP.

"Unilateralismul este necesar", a declarat unul dintre deputatii regionali, Albert Botran.

"Trebuie o ruptura democratica cu legalitatea spaniola", a adaugat el. 

Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a obtinut zece locuri la alegerile regionale de la 27 septembrie, care sunt necesare altei liste separatiste, Junts pel Si (Impreuna pentru Da), dispunand de 62 de locuri (din totalul de 135), pentru a forma un guvern stabil. 

Cele doua formatiuni considera ca alegerile au avut un caracter plebiscitar. In opinia lor, oferindu-le majoritatea, catalanii le-au validat proiectul, vizand separarea Cataloniei de restul Spaniei in mai putin de doi ani, chiar si fara o majoritate de voturi, cu 48% din sufragii.  Cu toate acestea, ele au inca unele diferente de depasit.

Germania: "Nu este nevoie de noi frontiere in Europa"

Ministrul afacerilor externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a criticat implicit vineri, la Madrid, proiectul fortelor secesioniste din Catalonia, care doresc sa se separe de Spania, si a afirmat ca Europa "nu are nevoie de noi frontiere", informeaza AFP. 

"Ca european, cred ca nu avem nevoie de noi frontiere in Europa. Dorinta noastra in calitate de europeni este ca Europa ca se indrepte spre o mai mare coeziune si ca frontierele sa aiba si mai putina importanta", a subliniat Steinmeier. 

Anterior, seful diplomatiei germane a vorbit cu omologul sau spaniol Jose Manuel Garcia-Margallo despre succesul secesionistilor in alegerile regionale din 27 septembrie in Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei. 

Separatistii, care s-au angajat sa inceapa un proces de secesiune, a obtinut o majoritate absoluta de locuri in parlamentul regional, insa nu au convins decat 47,74% dintre votanti.  Ministrul german a facut putine declaratii referitor la aceasta problema, care tine, in opinia sa, de dialogul intern din Spania.


9 octombrie 2015 10:00
Modifică setările cookies