• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul ar putea sa redevina moschee

Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul ar putea sa redevina moschee

Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul, un simbol al crestinatatii si al ortodoxiei, ar putea sa redevina moschee, informeaza site-ul publicatiei franceze Le Nouvel Observateur.

De peste 15 secole, bazilica Sfanta Sofia nu a fost scutita de furtuni de tot felul. Cu toate acestea, de la inaltimea celor 55 de metri ai sai, Sfanta Sofia, cel mai vizitat monument din Istanbul, a reusit sa treaca peste razboaie, sa reziste la seisme si sa supravietuiasca multor polemici.
 
Sfanta Sofia se afla acum, din nou, in centrul unei dezbateri: intr-o perioada in care guvernul turc este acuzat ca doreste sa "islamizeze" tara, vicepremierul turc Bülent Arinç a generat un nou val de controverse, dupa ce a declarat ca doreste ca aceasta fosta biserica ortodoxa, transformata in muzeu in 1934, sa redevina moschee, asa cum a fost pe vremea Imperiului Otoman.
 
Asumandu-si rolul de aparator al mostenirii ortodoxe si bizantine, Grecia a luat imediat pozitie, condamnand aceste declaratii care "ranesc sentimentele religioase ale milioanelor de crestini".
 
Opera arhitecturala majora, construita in secolul al VI-lea e.n., biserica in care erau incoronati imparatii bizantini a fost transformata in moschee in secolul al XV-lea, dupa caderea Constantinopolului in mainile otomanilor. In timpul regimului laic al lui Mustafa Kemal, Sfanta Sofia a fost transformata in muzeu si este vizitata in fiecare an de multe milioane de turisti.
 
Doua biserici din Turcia au fost transformate recent in moschei. La Istanbul, o manastire in ruine, datand din secolul al V-lea e.n., va fi transformata si ea in moschee, in 2014.
 
In Turcia, exista deja 83.000 de moschei, cu 7% mai multe decat in momentul venirii la putere a premierului Erdogan, in urma cu 11 ani. Doar in Istanbul exista deja peste 3.000 de moschei.

1 decembrie 2013 17:07
Modifică setările cookies