• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
CE: 20% din site-urile ce vand jocuri, carti, muzica nu respecta normele de protectie a publicului

CE: 20% din site-urile ce vand jocuri, carti, muzica nu respecta normele de protectie a publicului

Numarul site-urilor care vand jocuri, carti, materiale video si muzica si care nu respecta normele de protectie a publicului a scazut la 20% in ultimul an. 116 astfel de site-uri au fost aliniate la legislatia UE privind protectia consumatorilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

"Asigurarea respectarii drepturilor consumatorilor este o prioritate pentru mine chiar si in conditiile in care mediul digital se afla intr-o continua schimbare. Ma bucur ca aceasta verificare minutioasa a abordat cateva dintre cele mai importante aspecte legate de descarcarea continuturilor digitale. Acum un an, peste 50% dintre site-urile de internet nu erau in conformitate cu legislatia, ceea ce este inacceptabil. Aceasta cifra a scazut la 20% si se preconizeaza obtinerea unor rezultate si in continuare. Este vorba de un progres semnificativ, dar voi continua eforturile pentru a obtine imbunatatirea situatiei", a declarat Neven Mimica, comisarul european pentru protectia consumatorilor. 

Potrivit comunicatului, aceasta protectie ameliorata este rezultatul asa-numitei "verificari minutioase" - o examinare la nivelul intregii UE a paginilor de internet, cu scopul identificarii situatiilor de incalcare a legislatiei privind protectia consumatorilor si al asigurarii respectarii ulterioare a acestei legislatii. Verificarea paginilor de internet care vand continut digital a avut loc in vara anului 2012.  Autoritatile nationale au verificat, in total, 330 de pagini de internet care acopera o mare parte a pietei. 

CE anunta ca un numar din ce in ce mai mare de cetateni europeni achizitioneaza continut digital: in medie, 79% dintre consumatorii europeni au utilizat serviciile de muzica online si 60% au utilizat jocuri online in cursul ultimelor 12 luni.

Potrivit unor surse din sector, valoarea tranzactiilor aferente descarcarilor de muzica in UE in 2010 a totalizat 677 de milioane de euro.

Estimarile arata ca consumatorii din Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda si Belgia au cheltuit 16,5 miliarde euro pe jocuri online in 2011.

Din Romania au fost verificate 10 site-uri, dintre care 9 erau deja conforme cu legislatia Uniunii Europene, la data de 9 octombrie 2013.  Pe de alta parte, potrivit Study on Digital Content Products in the EU, numarul persoanelor din Romania, cu varsta cuprinsa intre 16 - 74 de ani, care au utilizat internetul pentru a se juca sau pentru a descarca jocuri, imagini, filme sau muzica, a crescut de la 12% in 2007 la 21% in 2009, respectiv 2010.  Totodata, numarul persoanelor din Romania (cu varsta cuprinsa intre 16 - 74 de ani) care au folosit internetul pentru a asculta un post de radio sau pentru a urmari programele unei televiziuni a crescut de la 7% in 2008, la 12% in 2009, respectiv 15% in 2010.


14 octombrie 2013 17:58
Modifică setările cookies