• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
CE a declansat noi proceduri de infringement in cazul Romaniei: pe afaceri interne si justitie

CE a declansat noi proceduri de infringement in cazul Romaniei: pe afaceri interne si justitie

Colegiul Comisarilor a decis declansarea a doua noi actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor in domeniul afacerilor interne, respectiv justitiei, drepturilor fundamentale si cetateniei, precum si continuarea a doua actiuni in domeniul transporturilor, potrivit unui comunicat MAE.

Comisia Europeana a adoptat, joi, mai multe decizii cu privire la actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor (infringement procedures) referitoare la Romania.
 
Comisia a clasat cauza 2012/4124 privind regimul fiscal aplicabil agentiilor de turism si cauza 2012/4117 referitoare la nerespectarea dreptului UE in cazul atribuirii unui contract de achizitii publice, informeaza MAE.
 
In cadrul aceleiasi sedinte, Colegiul Comisarilor a decis "declansarea a doua noi actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor in domeniul afacerilor interne (cauza 2013/2180, referitoare la lipsa punerii in aplicare a anumitor obligatii stabilite de legislatia UE privind securitatea documentelor), respectiv, justitiei, drepturilor fundamentale si cetateniei (cauza 2012/2145, referitoare la transpunerea incorecta a Directivei 2000/78/CE de creare a unui cadru general in favoarea egalitatii de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca)", mentioneaza sursa citata.
 
De asemenea, potrivit comunicatului MAE, Colegiul Comisarilor a decis "continuarea, prin transmiterea punerilor in intarziere suplimentare, a doua actiuni declansate in domeniul transporturilor (cauza 2012/2219, referitoare la siguranta cailor ferate) si, respectiv, in domeniul mediului (cauza 2011/4188, referitoare la aplicarea necorespunzatoare a anumitor prevederi din Directiva 85/337/CEE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului in legatura cu autorizarea unei instalatii nucleare din Romania)".
 
Apararea statului roman in aceste cauze va fi construita sub coordonarea Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
 
Din momentul primirii punerilor in intarziere si a punerilor in intarziere suplimentare, autoritatile romane au la dispozitie un termen de 2 luni pentru a stabili pozitia Romaniei si pentru a transmite un raspuns institutiei UE.
 
In prezent, sunt in curs 48 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansate de Comisie impotriva Romaniei. Dintre acestea, 46 se afla in faza precontencioasa si 2 pe rolul CJUE. In ceea ce priveste actiunile aflate in faza precontencioasa, 28 privesc transpunerea sau aplicarea incorecta a dreptului UE, iar 18 vizeaza necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor.

23 ianuarie 2014 19:40
Modifică setările cookies