• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
CE: Raportul MCV pentru Romania, publicat la inceputul anului 2014

CE: Raportul MCV pentru Romania, publicat la "inceputul anului 2014"

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014", a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray.

Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat in decembrie 2013. Intrebat de sesizarea ActiveWatch si a Asociatiei pentru Monitorizarea Justitiei privind situatia de la DNA, oficialul european a precizat ca urmatorul raport MCV va aborda si acest subiect.

"Nu sunt la curent cu aceasta scrisoare. Dar stiu ca CE a primit o serie sesizari de la organizatiile non-guvernamentale privind situatia DNA din Romania din ultimele zile, provocata de unele dispute referitoare la numirea unor procurori (...) Comisia nu a comentat, nu comenteaza si nu va comenta numirile individuale, cazurile particulare ale unor procurori. Nu acesta este rolul nostru. Comisia Europeana va aborda, cu siguranta, situatia de la DNA in urmatorul raport, care va fi publicat la inceputul anului viitor", a spus purtatorul de cuvant, potrivit Mediafax.
 
Totodata, Mark Gray a reamintit importanta DNA in indeplinirea obiectivelor trasate Romaniei in cadrul MCV.

"In toate rapoartele sale, Comisia Europeana a identificat DNA ca una dintre cele mai eficiente institutii care au permis Romaniei sa progreseze in indeplinirea obiectivelor din cadrul MCV. DNA are un palmares puternic in ceea ce priveste independenta si obiectivitatea", a mai spus Gray.
 
ActiveWatch si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei (AMJ) au sesizat Comisia Europeana in legatura cu declaratiile premierului Victor Ponta referitoare la Lucian Papici, dar si la alti magistrati implicati in dosarul "Referendumului", reclamandu-le ca "atacuri la adresa independentei justitiei".
 
ActiveWatch si AMJ s-au adresat presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarului pentru Justitie, Viviane Reding, comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, si secretarului general al CE, Catherine Day.
 
Cele doua organizatii sustin, in scrisoarea trimisa reprezentantilor CE, ca ultimele declaratii publice ale prim-ministrului Victor Ponta "aduc o grava atingere bunului mers al justitiei in Romania".

8 octombrie 2013 14:57
Modifică setările cookies