• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ce spun specialistii de la Institutul de Fizica Pamantului despre cutremurele din ultima perioada

Ce spun specialistii de la Institutul de Fizica Pamantului despre cutremurele din ultima perioada

De o luna, Romania se misca fara incetare. Joi, la Hunedoara, a fost inregistrat dimineata un cutremur de suprafata. N-a avut o intensitate mare, insa oamenii l-au simtit si s-au speriat.

Specialistii Institutului de Fizica Pamantului spun ca nu avem motive de ingrijorare. Miscarile de rearanjare a placilor tectonice sunt normale, iar seismele din ultima vreme nu au legatura intre ele.

Acestia sustina ca Hunedoara are o bogata activitate seismica. In martie 2011, acolo s-a inregistrat o secventa de 14 cutremure, iar luna trecuta alte doua cu magnitudine peste 4. Dar nu are legaturi directe cu celelalte zone unde se mai inregistreaza seisme de suprafata, cum ar fi Prahova sau Galati. Influente ar putea veni din Vrancea, atunci cand sunt cutremure de adancime si cu magnitudine mare, dar specialistii spun ca nu este cazul si acum. Cauza ar putea sa fie placa adriatica care poate exercita o presiune asupra sistemului tectonic, care el la randul lui sa actioneze asupra Carpatilor Meridionali si Vestici sa induca anumite stari de stres in custra pentru a se produce cutremure'.

Asadar, cutremurul din Hunedoara nu are nici o legatura cu celelalte doua cu magnitudini de 2,5 si 2,6 care s-au inregistrat noaptea trecuta in Galati.

In Romania, sunt cunoscute mai multe zone seismice. In afara de Vrancea, care este de adancime, celelalte sunt de suprafata. Cele mai importante sunt Banat, Fagaras, Barlad, Prahova, Dobrogea si Marea Neagra.

 


31 octombrie 2013 19:56
Modifică setările cookies