• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cea mai mare licitatie de arta din istorie: 75 de lucrari, 853 mil. dolari. Ingrijorari ca bula de pe piata de arta se sparge curand

Cea mai mare licitatie de arta din istorie: 75 de lucrari, 853 mil. dolari. Ingrijorari ca "bula" de pe piata de arta se sparge curand

Doua imagini de Andy Warhol au fost vedetele unei licitatii organizate de casa Christie's, miercuri, la New York, fiind cumparate pentru 153 de milioane de dolari.

Christie's a organizat cea mai mare licitatie de arta din istorie, vanzand opere de arta contemporana in valoare de 853 de milioane de dolari, potrivit Reuters. 

Este a patra licitatie, incepand din mai 2013, in care casa Christie's a depasit recordul pentru cea mai mare suma obtinuta in cadrul unei singure licitatii de arta contemporana. 

Licitatia foarte stransa dintre participanti a crescut pretul lucrarii "Triple Elvis (Ferus Type)" la 81,9 milioane de dolari, in timp ce lucrarea "Four Marlons" a fost adjudecata pentru 69,6 milioane de dolari. Ambele imagini au fost create de Andy Warhol, iar lucrarile au facut parte din licitatia cu 80 de opere de arta contemporana dintre care doar cinci nu si-au gasit cumparator. 

"Aceasta este o piata controlata de colectionari de pe tot globul, care cauta doar ce este mai bun din ce este mai bun", a declarat Brett Gorvy, responsabil, in cadrul casei de licitatii, de sectorul de arta contemporana. 

"Dincolo de recordurile stabilite, este vorba despre cinci, sase sau sapte cumparatori care se bat sa dea 50 sau 60 de milioane de dolari pe un obiect", a mai spus Gorvy. 

Noul record stabilit miercuri de Christie's a crescut ingrijorarile referitoare la posibilitatea ca "bula" de pe piata de arta sa se sparga curand.  Licitatiile de toamna organizate in ultimele doua saptamani de casele Christie's si Sotheby's au adus, in total, venituri de circa doua miliarde de dolari.


13 noiembrie 2014 12:15
Modifică setările cookies