• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cea mai mare structura din Univers, descoperita de astronomii britanici

Cea mai mare structura din Univers, descoperita de astronomii britanici

Astronomii britanici au descoperit cea mai mare structura din Univers, un grup de quasari care se intinde in punctul maxim pe o distanta de aproximativ 4 miliarde de ani-lumina, noteaza Reuters.

Imensa structura pune sub semnul intrebarii si principiul cosmologic emis de Albert Einstein, spun astronomii de la University of Central Lancashire din Marea Britanie, autorii acestei descoperiri, despre care au scris in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Conform acestui principiu, Universul este in mod esential omogen atunci cand este privit la o scara suficient de mare, calculele specialistilor sugerand ca nu ar trebui sa existe structuri mai mari de 1,2 miliarde de ani-lumina.
 
Un quasar este un nucleu galactic activ indepartat, care emite enorme cantitați de energie. Quasarii sunt cele mai stralucitoare obiecte din Univers, emitand de mii de ori mai multa lumina decat o galaxie normala. Se crede ca aceasta luminozitate este de fapt energie de materie care este atrasa in gaurile negre masive de centrul quasarului.
 
Din 1982, se stie ca quasarii au tendinta de a se grupa in structuri de marimi uluitoare, spun astronomii. Noul grup de quasari descoperit are o dimensiune de 500 de megaparseci (un megaparsec fiind echivalentul a 3,3 milioane de ani-lumina).
 
Lungimea lui este de 1.600 de ori mai mare decat distanta de la Calea Lactee pana la cea mai apropiata galaxie - Andromeda. Descoperirea este surprinzatoare, spun specialistii, pentru ca arata ca Universul nu este atat de uniform pe cat s-a crezut.

12 ianuarie 2013 15:57
Modifică setările cookies